Data: 2004-06-14 18:42:59
Temat: Makaron z kapustą włoską i boczkiem
Od: "Palhessi" <palhessi@[BezSpamu]op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam serdecznie wszystkich :)
Ponieważ od jakiegoś czasu korzystam z niektórych przepisów i porad
umieszczanych na grupie (m.in rewelacyjny biszkopt Magdy Basset),
postanowiłam się zrewanżować przepisem, którego chyba jeszcze nie było.
Zobaczyłam go w jakimś pogramie kulinarnym i w pierwszej chwili połączenie
składników wydawało się niezjadliwe. Ale potrawa wyglądała tak apetycznie,
że zrobiłam ją i muszę przyznać dla mnie pycha.
Składniki (na 2 osoby):
- kapusta włoska - ok. 6-7 liści (sporych rozmiarów)
- boczek - 6-7 plastrów (ok. 75 g wystarczy)
- makaron 250 g - w oryginale były kokardki
- masło - 1/3 kostki
- oryginalny przepis zawierał też orzeszki pinii (piniowe), ale nie miałam
więc nie dodałam
Najlepsza jest głęboka patelnia z przykrywką. Boczek pokrojony w kostkę
smaży się na oliwie, aż się trochę przyrumieni, dodaje się ok. 1/3 szklanki
orzeszków pinii (lekko zmiażdżonych w moździerzu), moja wersja bez orzeszków
zawierała cebulę i podsmażone pieczarki. Kapusta - pierwsze liście się
wyrzuca, ale drugie, takie ciemnozielone zostawić, trzeba tylko odkroić
kawałki głąba i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do boczku i podsmażyć 5
min., potem liście ze środka też pokroić, dorzucić i chwilę podsmażyć.
Oczywiście w międzyczasie można gotować wodę na makaron. Przyprawy - tu
niestety nie pamiętam jak było w oryginalnym przepisie, na pewno trochę
soli, pieprzu, ja dodałam też czosnek, bo lubię i trochę oregano. Do
podsmażonej kapusty z boczkiem dodać masło, przykryć pokrywką i dusić 20
minut.
Ugotowany makaron odcedzić, ale zostawić trochę wody w której się gotował.
Wodę z makaronu dolać do kapusty, wrzucić makaron i wymieszać. Na koniec
posypać startym serem, najlepszy parmezan, ale chyba każdy ostry będzie
dobry.
Pozdrawiam życząc smacznego,
Paulina
|