Data: 2001-09-17 07:15:32
Temat: Marchewka kandyzowana
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kilka miesiecy temu ktos pytal o to, jak zrobic marchewke
kandyzowana, ktora mozna spotkac np. jako ozdobe ciasta
zwanego pijakiem. Znalazlam taki przepis, wiec podaje go:
1 kg marchwi
1,2 kg cukru
1,5 szkl.wody
Wybrac mloda marchew, umyc ja, oczyscic, pokroic na drobne
kawalki i blanszowac przez 8-10 min., nastepnie ostudzic w zimnej
wodzie. Przygotowac syrop z cukru i wody, wlozyc kawalki marchwi
i gotowac przez ok. 15 min. Odstawic na 10 godz. Powtorzyc ten
proces 3 razy, w koncowym etapie dodac kwasek cytrynowy.
Ulozyc kawalki marchewki na blasze i suszyc w cieplym piekarniku.
Przechowywac w zamknietych sloikach.
Lilla
|