Data: 2004-03-01 11:08:45
Temat: Marchewka po koreansku
Od: "NCder" <ukrn2001@USUN_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam - po raz pierwszy na tej grupie. Postanowilem ze na poczatek podziele
sie z Wami fajnym przepisem na surowke z marchwi na ostro, tym bardziej ze
pare postow wczesniej ktos pytal o przepis na jakas egzotyczna surowke.
Wbrew nazwie przepis ten nie pochodzi z Korei tylko z krajow dawnego ZSRR
glownie Rosji i Ukrainy (tam jest to bardzo popularne).
SKLADNIKI (na 2 porcje):
1/2 kg marchwi
1/4 szklanki oleju sojowego
1 i 1/2 lyzki octu
5 - 7 zabkow czasnku
przyprawy: sol, pieprz, cukier i ostra papryka
PRZEPIS
Marchew utrzec na tarce z grubymi oczkami, dodac 3 lyzeczki oleju i ocet, po
czym odstawic na 2 godz. Po tym czasie dodac przyprawy (sol, pieprz, cukier
i ostra papryke) na wyczucie, zalac pozostala iloscia oleju (wczesniej
rozgrzanego do wrzenia) i doac rozdrobniony czosnek. Odstawic do lodowki na
dobe, tak by potrawa uzyskala wlasciwy smak i aromat.
--
Pozdrawiam marcowo
Mihau
|