« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-06-18 11:11:01
Temat: Marynata do mięs na grillaWitam,
zaproponujcie proszę, jak przygotować marynaty do karkówki, filetów z
kurcząt oraz boczku surowego. Filety i karkówka mają być użyte do
szaszłyków. Chciałbym, żeby mięsko wyszło miękkie, soczyste i pyszne :)
Pozdrawiam
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-06-18 11:28:24
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaW dniu 2013-06-18 11:11, Grzegorz B. pisze:
> Witam,
>
> zaproponujcie proszę, jak przygotować marynaty do karkówki, filetów z
> kurcząt oraz boczku surowego. Filety i karkówka mają być użyte do
> szaszłyków. Chciałbym, żeby mięsko wyszło miękkie, soczyste i pyszne :)
>
> Pozdrawiam
> Grzegorz
Jeżeli naprawdę lubisz smak mięsa i chcesz żeby wyszło "pyszne" to
zrezygnuj całkowicie z tych zabijających smak marynat. Tylko sól, pieprz
i papryka, ew. poświecić kurkumą..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-06-18 12:38:49
Temat: Re: Marynata do mięs na grilla
"Trybun" <i...@y...com> schrieb im Newsbeitrag
news:51c02833$0$1464$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2013-06-18 11:11, Grzegorz B. pisze:
>> Witam,
>>
>> zaproponujcie proszę, jak przygotować marynaty do karkówki, filetów z
>> kurcząt oraz boczku surowego. Filety i karkówka mają być użyte do
>> szaszłyków. Chciałbym, żeby mięsko wyszło miękkie, soczyste i pyszne :)
>>
>> Pozdrawiam
>> Grzegorz
>
> Jeżeli naprawdę lubisz smak mięsa i chcesz żeby wyszło "pyszne" to
> zrezygnuj całkowicie z tych zabijających smak marynat. Tylko sól, pieprz i
> papryka, ew. poświecić kurkumą..
O, wreszcie madry jakiś i smakosz się odezwał. Zapaćkają to mięso syfem
wszelakim, potem się to na grillu pali i smakuje jak stara podeszwa. Tak jak
kolega mówi, kupić dobre mięso, sól, pieprz i to wszystko. Przyprawiać, jak
już kto lubi, można po grillowaniu, już przy spożyciu. Szaszłyki, jak chcesz
coby się w gębusi rozpływały, to zrób tak:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe45674.html
krócej w pierkarniku trzymam i dopiekam na grillu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-06-18 13:25:33
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaDnia Tue, 18 Jun 2013 11:28:24 +0200, Trybun napisał(a):
> Jeżeli naprawdę lubisz smak mięsa i chcesz żeby wyszło "pyszne" to
> zrezygnuj całkowicie z tych zabijających smak marynat.
Marynowanie mięs w zalewie przed przyrządzeniem jest starym jak świat
sposobem zmiękczania i nadawania mięsu lepszych walorów organoleptycznych.
Skraca czas obróbki cieplnej i dodaje szlachetnosci twardszemu mięsu lub
mięsu bardziej pospolitych gatunków. Szczególnie w warunkach "glillowych"
jest to wskazane - zabezpiecza mięso przed psuciem oraz pozwala na szybsze
przyrządzenie (długie grillowanie mięsa nie jest wskazane - mięso
twardnieje, wysycha, przypalają się tłuszcze tworząc szkodliwe rakotwórcze
związki).
Szukaj pod hasłem "bejcowanie mięsa".
http://www.winiary.pl/kulipedia.aspx/slownik-kulinar
ny/haslo/52/bejca
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-06-18 13:27:55
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaDnia Tue, 18 Jun 2013 13:25:33 +0200, Ikselka napisał(a):
> "glillowych"
grillowych
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-06-18 13:53:51
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaW dniu 2013-06-18 11:11, Grzegorz B. pisze:
> zaproponujcie proszę, jak przygotować marynaty do karkówki, filetów z
> kurcząt oraz boczku surowego. Filety i karkówka mają być użyte do
> szaszłyków. Chciałbym, żeby mięsko wyszło miękkie, soczyste i pyszne :)
Zobacz ten przepis:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/08/Karkowka-z-gr
illa-w-marynacie.html
i nie idź tą drogą, bo tam wszystko jest, mix smaków i koncepcji, bałagan.
Zrób marynatę z podstawowym składnikiem smakowym: np. czosnek, albo
cebula, albo wino, albo miód, albo majeranek, albo rozmaryn, albo
cytrusy... co lubisz. Podstawa to oliwa i ocet/wino, a dodatek smakowy
wg uznania. Karczek marynuj w tym kilka h w lodówce, czas zależy od
wielkości.
Filetów nie marynuj, posmaruj czym chcesz dla smaku chwilę przed
grillowaniem. Same są suche z grilla, zawiń w folię, albo lepiej, zrób
szaszłyki z czymś soczystym (np.ananas, warzywa) lub bardziej tłustym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-06-18 14:13:55
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaDziękuję wszystkim za zabranie głosu. Każda wypowiedź dała mi do
myślenia :) Mam jeszcze czas do piątku i myślę, że przygotuję dwa
rodzaje marynat prostych, nieprzekombinowanych.
Pozdrawiam
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-06-18 15:50:28
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaW dniu 2013-06-18 13:25, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 18 Jun 2013 11:28:24 +0200, Trybun napisał(a):
>
>> Jeżeli naprawdę lubisz smak mięsa i chcesz żeby wyszło "pyszne" to
>> zrezygnuj całkowicie z tych zabijających smak marynat.
> Marynowanie mięs w zalewie przed przyrządzeniem jest starym jak świat
> sposobem zmiękczania i nadawania mięsu lepszych walorów organoleptycznych.
> Skraca czas obróbki cieplnej i dodaje szlachetnosci twardszemu mięsu lub
> mięsu bardziej pospolitych gatunków. Szczególnie w warunkach "glillowych"
> jest to wskazane - zabezpiecza mięso przed psuciem oraz pozwala na szybsze
> przyrządzenie (długie grillowanie mięsa nie jest wskazane - mięso
> twardnieje, wysycha, przypalają się tłuszcze tworząc szkodliwe rakotwórcze
> związki).
> Szukaj pod hasłem "bejcowanie mięsa".
> http://www.winiary.pl/kulipedia.aspx/slownik-kulinar
ny/haslo/52/bejca
Wszystko się zgadza - stare jak świat, tylko proszę zwrócić uwagę na to
że dzisiaj żyjemy w XXI wieku. Wszyscy mamy lodówki, a więc nie musimy
niczym zabijać smrodu peklowanego mięsa. Tak - smrodu. Pamiętam za młodu
gdy od czasu do czasu wyjeżdżaliśmy na wieś, i pamiętam odór mięsa
trzymanego w beczkach, przez chłopów... smród był wręcz powalający. I to
ten odorek się zabijało różnymi marynatami, bądź sosami.. Tak samo
stracił sens zmiękczania marynatami mięsa, bo dzisiaj to mięso jest
głównie z młodych zwierząt... Jadnym słowem - dzisiaj mamy szansę jak
nigdy wcześniej cieszyć się smakiem mięsa, nie zabijając jego
rzeczywistego smaku. Moim zdaniem nie warto mordować zwierząt po to
żeby smak mięsa z niego zabijać aromatem czosnku czy wina.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-06-18 15:52:44
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaW dniu 2013-06-18 12:38, Kukus Minipalus pisze:
>
> "Trybun" <i...@y...com> schrieb im Newsbeitrag
> news:51c02833$0$1464$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2013-06-18 11:11, Grzegorz B. pisze:
>>> Witam,
>>>
>>> zaproponujcie proszę, jak przygotować marynaty do karkówki, filetów
>>> z kurcząt oraz boczku surowego. Filety i karkówka mają być użyte do
>>> szaszłyków. Chciałbym, żeby mięsko wyszło miękkie, soczyste i pyszne :)
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Grzegorz
>>
>> Jeżeli naprawdę lubisz smak mięsa i chcesz żeby wyszło "pyszne" to
>> zrezygnuj całkowicie z tych zabijających smak marynat. Tylko sól,
>> pieprz i papryka, ew. poświecić kurkumą..
>
> O, wreszcie madry jakiś i smakosz się odezwał. Zapaćkają to mięso
> syfem wszelakim, potem się to na grillu pali i smakuje jak stara
> podeszwa. Tak jak kolega mówi, kupić dobre mięso, sól, pieprz i to
> wszystko. Przyprawiać, jak już kto lubi, można po grillowaniu, już
> przy spożyciu. Szaszłyki, jak chcesz coby się w gębusi rozpływały, to
> zrób tak:
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe45674.html
>
> krócej w pierkarniku trzymam i dopiekam na grillu.
I taki sam zapach, nie pieczonego mięsa, a starej, aromatyzowanej opony
się rozchodzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-06-18 16:01:11
Temat: Re: Marynata do mięs na grillaTo co piszesz, ma sens w odniesieniu do bardzo dobrego mięsa, np.
argentyńskiej wołowiny, czy mięsa z hiszpańskich czarnych świnek.
Takiego steku lub kotleta nie należy niczym profanować.
Ale to, co bywa na ogół w naszych sklepach wiele nie straci, albo wręcz
przeciwnie, zyska po zabejcowaniu.
Nie wiem, czym dysponuje wątkotwórca, można spróbować część mięsa
zabejcować, a część zostawić goło - i zdecydować po skosztowaniu, które
lepsze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |