« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-29 05:29:22
Temat: Marynaty
Mam pytanko: czy ktos moglby mi podac jakies proste marynaty? Do
kurczaka, wieprzowinki i np. rybki? Prosze o jakies proste rady i z
gory wielkie dzieki za pomoc!
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-29 17:00:09
Temat: Re: Marynaty
Użytkownik MW <c...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9evc5r$4e9$...@n...tpi.pl...
>
> Mam pytanko: czy ktos moglby mi podac jakies proste marynaty? Do
> kurczaka, wieprzowinki i np. rybki? Prosze o jakies proste rady i z
> gory wielkie dzieki za pomoc!
> Pozdrawiam,
> Marta
>
>
To wszystko kwestia gustu :-)))))
Ogólnie mieszaniny na bazie octu, sosu sojowego, miodu, oleju , roznych
przypraw, wina
bardziej szczegółowe receptury mozna uzyskać po sprecyzowaniu co sie chce
zrobic
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 17:25:36
Temat: Re: MarynatyMoje to nie taka marynata, jak sobie pomyslisz...
robie takie cos na swiezo - dobre do wszelkiej wieprzowiny (bo
owocowe).
W garnkuleciutko zeszklic cebulke - najlepiej w mieszaninie oliwy
i wody - tylko troszke. Jak juz miekkie, to wrzucic ananasa Z
PUSZKI (jak kto robotny, to moze rozbierac prawdziwego ananasa,
ja zazwyczaj nie mam pod reka.i nie jestem anowu taka robotna..),
pokrojonego w bardzo male kawaleczki (najlepsza jest taka
ananasowa sieczka). , dodac troche soku z tej puszki, soli, cukru
i sporo octu jakiegos szlachetnego (u mnie zawsze jest z bialego
wina). Osobno utluc (tak, jak w przepisie na paste do
chleba/krakersow na parapetowe Mayi) w kawalku folii, albo malym
foliowym woreczku - kilka ziaren pieprzu, kuminu (kumina?) i
gorczycy. Kumin niezbedzy, bo daje bardzo ciekawy, specyficzny
aromat. Moze byc w proszku, ale to juz nie to samo..
Przykryc, dusic z pol godziny - sos sie zagesci/wywietrzeje -
wlasciwie powinno go prawie nie byc. Dobre jako dodatek na
goraco/cieplo i jak zimne to tez bardzo dobre. Slodko-kwasne.
Najlepiej smakuje swieze,
Krysia
>>
>> Mam pytanko: czy ktos moglby mi podac jakies proste marynaty? Do
>> kurczaka, wieprzowinki i np. rybki? Prosze o jakies proste rady i z
>> gory wielkie dzieki za pomoc!
>> Pozdrawiam,
>> Marta
>>
>>
>To wszystko kwestia gustu :-)))))
>Ogólnie mieszaniny na bazie octu, sosu sojowego, miodu, oleju , roznych
>przypraw, wina
>
>bardziej szczegółowe receptury mozna uzyskać po sprecyzowaniu co sie chce
>zrobic
>
>Pozdrawiam
>
>Marek
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 20:08:54
Temat: Re: Marynaty
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message :
u...@4...com...
kilka ziaren pieprzu, kuminu (kumina?) i
> gorczycy. Kumin niezbedzy, bo daje bardzo ciekawy, specyficzny
> aromat. Moze byc w proszku, ale to juz nie to samo..
Kumin to chyba czarnuszka...
Czesc
Niesz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 20:51:38
Temat: Re: MarynatyWszystko jest troche czarne... mysle o smaku, oczywiscie. (Mamy sie
spytalam, przez telefon : jest tlumaczem przysieglym. Wiem, ze to nie jest
argument, ale Mama lubi kminek, czarnuszke, i powiedzala ze,"carvi"
francuskie jest kminkiem, a "cumin" jest czarnuszka.)
Ale, byc moze, tworze tu "du franglais'", jak mowia Fr. Moze napisac do
sasiedniej listy, u tlumaczy ?... Sama nie wiem.
pomoz,europo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 21:24:02
Temat: Re: Marynatyczarnuszka to malenkie, dziobate, bardzo czarne ziarenka, kumin
jest z wygladu bardzo podobny do kminku.
Krysia
>kilka ziaren pieprzu, kuminu (kumina?) i
>> gorczycy. Kumin niezbedzy, bo daje bardzo ciekawy, specyficzny
>> aromat. Moze byc w proszku, ale to juz nie to samo..
>
>Kumin to chyba czarnuszka...
>
>Czesc
>Niesz.
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 21:46:32
Temat: Re: MarynatyNo to juz nie wiem....
halo - prosze panstwa - czy kto w Polsce zna kumin?
czarnuszka bardziej mi przypomina przyprawe/ ziarenka-nasionka,
ktore kupuje w tutejszych sklepach chinskich i hinduskich (bo
akurat TU tylko takie egzotyczne sa) po nazwa black onion seeds.
Wyglada jak czarnuszka, zajezdza bardziej cebula....
Krysia
>Wszystko jest troche czarne... mysle o smaku, oczywiscie. (Mamy sie
>spytalam, przez telefon : jest tlumaczem przysieglym. Wiem, ze to nie jest
>argument, ale Mama lubi kminek, czarnuszke, i powiedzala ze,"carvi"
>francuskie jest kminkiem, a "cumin" jest czarnuszka.)
>Ale, byc moze, tworze tu "du franglais'", jak mowia Fr. Moze napisac do
>sasiedniej listy, u tlumaczy ?... Sama nie wiem.
>pomoz,europo
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 08:33:08
Temat: Re: Marynaty>Cumin jest do kupienia w kraju. Ja znalazlam go w Krakowie w malym sklepie
tzw. "chinskim". Nie jest to czrnuszka. Nazywa sie koper indyjski (nie mylic ze
zwyklym koprem!). Jest mielony i w ziarenkach. I rewelacyjny w potrawach
indyjskich.
Agnieszka
>
> halo - prosze panstwa - czy kto w Polsce zna kumin?
>
>
> czarnuszka bardziej mi przypomina przyprawe/ ziarenka-nasionka,
> ktore kupuje w tutejszych sklepach chinskich i hinduskich (bo
> akurat TU tylko takie egzotyczne sa) po nazwa black onion seeds.
> Wyglada jak czarnuszka, zajezdza bardziej cebula....
>
> Krysia
>
> >Wszystko jest troche czarne... mysle o smaku, oczywiscie. (Mamy sie
> >spytalam, przez telefon : jest tlumaczem przysieglym. Wiem, ze to nie jest
> >argument, ale Mama lubi kminek, czarnuszke, i powiedzala ze,"carvi"
> >francuskie jest kminkiem, a "cumin" jest czarnuszka.)
> >Ale, byc moze, tworze tu "du franglais'", jak mowia Fr. Moze napisac do
> >sasiedniej listy, u tlumaczy ?... Sama nie wiem.
> >pomoz,europo
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 09:08:20
Temat: Re: Marynatyo-to-to-to
Krysia
P.S. Swietny tez w meksykanskich - czy tam tez rosnie????
>>Cumin jest do kupienia w kraju. Ja znalazlam go w Krakowie w malym sklepie
>tzw. "chinskim". Nie jest to czrnuszka. Nazywa sie koper indyjski (nie mylic ze
>zwyklym koprem!). Jest mielony i w ziarenkach. I rewelacyjny w potrawach
>indyjskich.
>Agnieszka
>>
>> halo - prosze panstwa - czy kto w Polsce zna kumin?
>>
>>
>> czarnuszka bardziej mi przypomina przyprawe/ ziarenka-nasionka,
>> ktore kupuje w tutejszych sklepach chinskich i hinduskich (bo
>> akurat TU tylko takie egzotyczne sa) po nazwa black onion seeds.
>> Wyglada jak czarnuszka, zajezdza bardziej cebula....
>>
>> Krysia
>>
>> >Wszystko jest troche czarne... mysle o smaku, oczywiscie. (Mamy sie
>> >spytalam, przez telefon : jest tlumaczem przysieglym. Wiem, ze to nie jest
>> >argument, ale Mama lubi kminek, czarnuszke, i powiedzala ze,"carvi"
>> >francuskie jest kminkiem, a "cumin" jest czarnuszka.)
>> >Ale, byc moze, tworze tu "du franglais'", jak mowia Fr. Moze napisac do
>> >sasiedniej listy, u tlumaczy ?... Sama nie wiem.
>> >pomoz,europo
>> >
>>
>> K.T. - starannie opakowana
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 10:13:40
Temat: Re: MarynatyUżytkownik Ewa <n...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:LKUQ6.12795$a...@t...easynet.fr...
> Wszystko jest troche czarne... mysle o smaku, oczywiscie. (Mamy sie
> spytalam, przez telefon : jest tlumaczem przysieglym. Wiem, ze to nie
jest
> argument, ale Mama lubi kminek, czarnuszke, i powiedzala ze,"carvi"
> francuskie jest kminkiem, a "cumin" jest czarnuszka.)
> Ale, byc moze, tworze tu "du franglais'", jak mowia Fr. Moze napisac do
> sasiedniej listy, u tlumaczy ?... Sama nie wiem.
> pomoz,europo
Zobacz:
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_
frame.html?Nige_sat.ht
ml
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |