Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek MOCZONY - poszukuje przepisu !!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek MOCZONY - poszukuje przepisu !!!!

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2001-04-13 17:16:57

Temat: Mazurek MOCZONY - poszukuje przepisu !!!!
Od: "Wojciech Tomorowicz" <w...@b...tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Jak w temacie - poszukuje przepisu na "mazurek moczony" (moze jest znany pod
inna nazwa - moja babcie tak to ciasto nazywala). Pamietam tylko, ze ciasto
bylo wkladane do worka wysmarowanego maslem i wkladane na naoc do wiadra z
zimna woda. Rano worek z ciastem wyplywal na gore i dalej to juz piekarnik.
Do ciasta dodawalo sie sporo jajek i rodzynki. Od dawna staram sie znalezc
ten przepis ale bez rezultatu. Po smierci babci nikt w rodzinie nie potrafi
upiec takiego ciasta. Dodam, ze babcie pochodzila z Wilenszczyzny i tam tak
sie pieklo to ciasto. Moze ktos z grupowiczow bedzie w stanie mi pomoc. Z
gory dziekuje i zycze Wesolych Swiat Wielkanocnych oraz oczywiscie udanych
wypiekow.

Pozdrawiam
Wojtek Tomorowicz
w...@b...tpnet.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-13 17:47:33

Temat: Re: Mazurek MOCZONY - poszukuje przepisu !!!!
Od: <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
>
> Jak w temacie - poszukuje przepisu na "mazurek moczony" (moze jest znany pod
> inna nazwa - moja babcie tak to ciasto nazywala). Pamietam tylko, ze ciasto
> bylo wkladane do worka wysmarowanego maslem i wkladane na naoc do wiadra z
> zimna woda. Rano worek z ciastem wyplywal na gore i dalej to juz piekarnik.
> Do ciasta dodawalo sie sporo jajek i rodzynki. Od dawna staram sie znalezc
> ten przepis ale bez rezultatu. Po smierci babci nikt w rodzinie nie potrafi
> upiec takiego ciasta. Dodam, ze babcie pochodzila z Wilenszczyzny i tam tak
> sie pieklo to ciasto. Moze ktos z grupowiczow bedzie w stanie mi pomoc. Z
> gory dziekuje i zycze Wesolych Swiat Wielkanocnych oraz oczywiscie udanych
> wypiekow.
>
> Pozdrawiam
> Wojtek Tomorowicz
> w...@b...tpnet.pl
podesle za 2 godz
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-13 18:42:24

Temat: Re: Mazurek MOCZONY - poszukuje przepisu !!!!
Od: <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
>
> Jak w temacie - poszukuje przepisu na "mazurek moczony" (moze jest znany pod
> inna nazwa - moja babcie tak to ciasto nazywala). Pamietam tylko, ze ciasto
> bylo wkladane do worka wysmarowanego maslem i wkladane na naoc do wiadra z
> zimna woda. Rano worek z ciastem wyplywal na gore i dalej to juz piekarnik.
> Do ciasta dodawalo sie sporo jajek i rodzynki. Od dawna staram sie znalezc
> ten przepis ale bez rezultatu. Po smierci babci nikt w rodzinie nie potrafi
> upiec takiego ciasta. Dodam, ze babcie pochodzila z Wilenszczyzny i tam tak
> sie pieklo to ciasto. Moze ktos z grupowiczow bedzie w stanie mi pomoc. Z
> gory dziekuje i zycze Wesolych Swiat Wielkanocnych oraz oczywiscie udanych
> wypiekow.
>
> Pozdrawiam
> Wojtek Tomorowicz
> w...@b...tpnet.pl
>
> Wiec tak:po poltorej szklanki cieplego mleka i zoltek,8 dag drozdzy
to zamiesic z 1kg maki tortowej, dodac poltorej szkl. miekkiego masla
ciasto wyrobic az bedzie gladkie i lsniace,wlozyc do serwety wysmarowanej maslem
lekko zawiazac, wrzucic do zimnej wody na cala noc
potem wyrobic z dodaniem poltorej szkl. cukru ,rodzynek ew. skorki pom.
zostawic pod przykryciem na 1 godz.
piec w 150st. rozwalkowane na papierze
U mnie to sie nazywa "mazurek podchodzacy w zimnej wodzie" przepis z
wilenszczyzny mojej mamy, ale nie robilam od b.b.dawna
wesolych swiat-ewa
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomocy!!! Jestem w trakcie robienia ciasta do mazurka!!
czas pieczenia dwoch rzeczy naraz
wolowina
Wszystkiego NAJ i Smacznych, zdrowych i wesolych Swiat...
Kasztany.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Odp: Odp: Odp: Odp: Panslavisto!
Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Ketchup - :)
Świeży koperek, natka pietruszki - przechowywanie przez parę dni
Trucizna nasza powszechna.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X