Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "ania" <a...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Mintaj zapiekany w sosie jogurtowym.
Date: Mon, 15 Apr 2002 15:21:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 22
Message-ID: <a9ek3u$mv9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.97.246.242
X-Trace: news.tpi.pl 1018876863 23529 217.97.246.242 (15 Apr 2002 13:21:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Apr 2002 13:21:03 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103997
Ukryj nagłówki
Witam .
A ja dziś z rybką wyskoczę :o)
Ohhhh jak ja lubię rybkę jeść.
Mintaj zaoiekany w sosie jogurtowym.
Składniki:
2 duże filety (płaty) z mintaja(najlepiej bez skóry), 100g selera, po 50 g
marchewki , pora i dymki , 200g pomidorów bez skórki, 50g masła, 1/4
wytrawnego białego wina (niekoniecznie), 150g naturalnego jogurtu, ząbek
czosnku, 2--3 łyżki posiekanych swieżych ziół(szczypiorek, natka, koperek),
strąk żółtej papryki(ja dawałam czerwoną), sól, pieprz.
Rybki , filety umyć, oszuszyć , posolić i popieprzyć. Warzywa oczyścić ,
pokroić w małe kawałki. Masło stopić w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć
warzywa i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Zalać białym winem i dusić
jeszcze 5 miut. Przyprawić sola i pieprzem. Pomidory zanurzyć we wrzątku ,
obrac ze skórki. Podzielić na ćwiartki.
Rybę i pomidory ułożyć na warzywach. Jogurt wymieszać z rozgniecionym
czosnkiem, polać rybę , posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200stopni C i piec 30 minut.
|