Data: 2002-04-15 13:21:32
Temat: Mintaj zapiekany w sosie jogurtowym.
Od: "ania" <a...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam .
A ja dziś z rybką wyskoczę :o)
Ohhhh jak ja lubię rybkę jeść.
Mintaj zaoiekany w sosie jogurtowym.
Składniki:
2 duże filety (płaty) z mintaja(najlepiej bez skóry), 100g selera, po 50 g
marchewki , pora i dymki , 200g pomidorów bez skórki, 50g masła, 1/4
wytrawnego białego wina (niekoniecznie), 150g naturalnego jogurtu, ząbek
czosnku, 2--3 łyżki posiekanych swieżych ziół(szczypiorek, natka, koperek),
strąk żółtej papryki(ja dawałam czerwoną), sól, pieprz.
Rybki , filety umyć, oszuszyć , posolić i popieprzyć. Warzywa oczyścić ,
pokroić w małe kawałki. Masło stopić w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć
warzywa i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Zalać białym winem i dusić
jeszcze 5 miut. Przyprawić sola i pieprzem. Pomidory zanurzyć we wrzątku ,
obrac ze skórki. Podzielić na ćwiartki.
Rybę i pomidory ułożyć na warzywach. Jogurt wymieszać z rozgniecionym
czosnkiem, polać rybę , posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200stopni C i piec 30 minut.
|