Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Miska do ciasta drożdżowego Tupperware

Grupy

Szukaj w grupach

 

Miska do ciasta drożdżowego Tupperware

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-17 10:27:10

Temat: Re: Miska do ciasta drożdżowego Tupperware
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 16 May 2003 07:58:56 +0200, Krzysztof Wróblewski
<k...@a...wbc.lublin.pl> wrote:

>oczywiscie, ze nie lubie gdy ciasto sie klei - no ale to przeciez
>nie zalezy od miski, wiec czym sie tam wyrabia?


mnie sie wydaje, ze zalezy, gladka ona w srodku i to ciasto nie
ma jak sie przyczepic ;)) a miesza sie to czyms na ksztalt noza,
ksztaltem "ostrza" pasujacym do wygiecia miski

Trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-17 10:33:02

Temat: Re: Miska do ciasta drożdżowego Tupperware
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 16 May 2003 20:16:56 +0200, "rena" <r...@p...pl> wrote:

>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:r0t6cv85nt5jaghq7ktvih7j4i9fvpk7lv@4ax.com...
>
>> przepis (co dostali z micha i mi przepisali) zaklada 3 1/2 szkl
>> maki.
>
>3 i 1/2? cos za duzo...
>
>> make sie wrzuca do michy, do shakera reszte - znaczy
>> cukier, drozdze, margaryne, jaja, mleko.. jak sie zmiesza to
>> plynne to dodac do maki (z odrobina soli), wymieszac wedle
>> brzegow michy za pomoca takiego jakby noza, co daja z micha,
>
>krysiu, czy moglabys wrzucic ten przepis z tupperware na ciasto?
>i mam pytanie zasadnicze - czy tylko drozdzowe mozna w nim robic?
>
>
no 3 1/2
1 szklanka mleka
3 jaja
5dkg drozdzy (ja daje wiecej bo lubie drozdowosc), szczypta soli.
1/2 szklanki cukru (ja daje troszke wiecej, - powod - patrz wyzej
- drozdze)
5 dkg rodzynek (ja daje...etc etc plus daje skorke pomaranczowa)
1 paczka cukru waniliowego (nie mam), 1/3 kostki masla (w
przepisie jest napisane 5 lyzek oleju ale ja wole maslo).

i tak:
do miski - maka, sol. do shakarea (ja uzywam mixera) cala reszte
(jak mikser to nie dodaje rodzynek, bo zmsakruje). wlac do maki,
pomajtac tym dziwnym nozem az sie wymiesza, kolisacie tak
zamieszywac.. zamknac miche, odpowietrzajac, zostawic w ciepym.
pokrywka ma 3 razy zrobic puff! i wtedy za kazdym razem
zamieszywam. potem od razu na blache...


ja to keidys mialam przeis taki bardziej tradycyjny i tez robilam
ale nie wyszlo mi tak dobrze, jak jednej ciotce, co jej na rece
patrzylam, jak wyrabiala ciasto drozdowe lyzka drewniana w misce,
palcem nie tknela ciasta...bylo nie do wyrobienia rekami bo
bardzo mokre. ale wyszlo jej swietne!

co jeszcze mozna robic to nie pamietam. dali mi papier
zprzepisami, ale gdzies sie schowal ;)))

Trys
>
>

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 10:45:14

Temat: Re: Miska do ciasta drożdżowego Tupperware
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> pewnie nie wiecie, ze prenumerujac "sol i pieprz" na 2 lata (84 zl)
> dostajecie w prezencie do wyboru:
>
> 1/ stolnice + walek
> 2/ shaker + miske do mieszania i przetrzymywania ciasta (2 l)

juz wiem - od Ciebie i teraz mam dylemat ktory zestaw wybrac - jak ten
osiolek, co to mu w zloby dano, w jeden owies, w drugi siano...;-))

pozdrawiam i dzieki za cynk;-)
Basia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 11:00:57

Temat: Re: Tupperware-ogolnie
Od: "milutka" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja równiez mam kilka tych naczyń. Niestety z chlebaka jestem niezadowolona.
Pieczywo miało byc świeże przez 10 dni, a na drugi dzień jest już
zapleśniałe :(( Gorzej niz w zwykłym.
Mam tez cud kuchenny, niestety ryżu nie da sie tak łatwo ugotowac jak to
panie na prezentacji mówiły. Mam miske do ciasta drożdzowego i z niej jestem
zadowolona. A i jeszcze duży shaker, fajne capuccino wychodzi, naleśniki,
zawiesiny do sosów.


--
Pozdrawiam
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 19:54:02

Temat: Re: Miska do ciasta drożdżowego Tupperware
Od: "rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ba53ie$p4a$1@nemesis.news.tpi.pl...

> > 1/ stolnice + walek
> > 2/ shaker + miske do mieszania i przetrzymywania ciasta (2 l)
>
> juz wiem - od Ciebie i teraz mam dylemat ktory zestaw wybrac - jak ten
> osiolek, co to mu w zloby dano, w jeden owies, w drugi siano...;-))

ja wybralam bramke nr 2, dzis odebralam paczke z poczty!!!! walka w kuchni
nie uzywam:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 19:58:12

Temat: Re: Tupperware-ogolnie
Od: "rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "milutka" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ba54o7$sel$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Ja równiez mam kilka tych naczyń. Niestety z chlebaka jestem
niezadowolona.
> Pieczywo miało byc świeże przez 10 dni, a na drugi dzień jest już
> zapleśniałe :(( Gorzej niz w zwykłym.

nie mam chlebaka, nie przechowuje chleba, bo przyzwyczajona jestem do
mrozenia, ale to dziwne - zawsze to samo pieczywo plesnieje, czy rozne? jaka
w tym chlebaku musialaby byc wilgoc i wysoka temperatura, zeby w 1 dzien
chleb zplesnial?

> Mam tez cud kuchenny, niestety ryżu nie da sie tak łatwo ugotowac jak to
> panie na prezentacji mówiły. Mam miske do ciasta drożdzowego i z niej
jestem
> zadowolona.

to trafilas na niekompetentne panie, niestety. ryzu nie da sie ugotowac w
cudzie - mi to powiedziano na poczatku.

co do miski do drozdzowego, to ja jej nie mam i nie korzystalam, ale sama
czytalas powyzej, ile pozotywnych komentarzy bylo - moze podpytaj sie krysi
i dziewczyn - moze cos nie tak machasz ta micha?:) im wychodzi.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 20:24:26

Temat: Re: Miska do ciasta drożdżowego Tupperware
Od: a...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

Rena:

> Użytkownik <a...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:1e5d.00000829.3ec548e5@newsgate.onet.pl...
>
> > Akurat dzisiaj natrafilam na stoisko z tymi artykulami. Gdyby
> > nie ten watek, nie zwrocilabym na nie uwagi. Widzialam tez
> > miske, o ktorej piszesz. Z tego, co mowila sprzedawczyni,
> > wynika, ze wode trzeba nalac do pelna. Ale przeciez wtedy
> > jarzyny się cokolwiek wyplucza, straca smak. Jak to jest?
>
> nie wiem - mi sie nic nie wyplukuje, jarzynki sa w wyrazistych kolorach i
> smaczne. moze dlatego, ze stoja w zamknietych pojemniku, a normalnie na
> gazie w garnku, to jednak woda paruje. nie wiem. dla mnie smakuja fajnie i
> daja mozliwosc zornienia wielu wariantow obiadowych gotowych w 15 minut.
>
> stolnicy niestety nie mam, wiec tu nie opowiem. moge ci tylko jedno
> powiedziec - ze cokolwiek mi powiedziala dystrybutorka, to sie potwierdzilo
> i sprawdza caly czas, wiec nabralam zaufania. ale to chyba tez wane, na kogo
> sie trafi. ja mialam po raz pierwszy do czynienia z szefowa, ktora to
> wszystko organizuje - rzeczywiscie ma zmysl i swietnie to przekazuje. druga
> pani na szczescie nie byla pierwsza, bo chyba by mnie zniechecila:(

Wlasnie kupilam dzisiaj stolnice i taki zaokraglony plastikowy nozyk,
który jej nie rysuje (taki sam, jak do michy na ciasto drozdzowe). Ma
on sluzyc do krojenia, wykrawania itd. Znowu proponowano mi
prezentacje, ale ja zupelnie nie mam teraz czasu na robienie
spotkania ilus tam osob, a wczesniej ich umawianie. Zwlaszcza
ze bonusy dla gospodyni sa skromne.
Sprzedawczyni z dzisiejszej zmiany juz nie byla taka kompetentna.
Ktos tu pisal o pudle na chleb i plesnieniu. Tez je ogladalam, ale
wlasnie nieufnosc moja wzbudzilo to, ze takie szczelne, zatem
podatne na plesn. Nic dziwnego, ze pieczywo nie schnie, bo przy
takiej szczelnosci pudlo utrzymuje pewnie wilgoc az do bolu;)
Ciekawe wydaly mi się pojemniki wyskalowane (czyli z miarami
produktow), majace kolnierz zapobiegajacy rozpryskiwaniu się tego
miksowanego po calej kuchni;) Jednak mogliby wyskalowac na
wiecej produktow niż maka i ryz, miejsce na to jest.
Jak wyprobuje stolnice, to dam tutaj znac, czy warto kupowac.

Pozdrawiam
Alina



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 20:38:12

Temat: Re: Miska do ciasta drożdżowego Tupperware
Od: "rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0209.0000005a.3ec69a79@newsgate.onet.pl...

> Ciekawe wydaly mi się pojemniki wyskalowane (czyli z miarami
> produktow), majace kolnierz zapobiegajacy rozpryskiwaniu się tego
> miksowanego po calej kuchni;) Jednak mogliby wyskalowac na
> wiecej produktow niż maka i ryz, miejsce na to jest.

o wlasnie ten pojemnik dostalam wraz z shakerem w zamain za prenumerate
"pieprzu i soli". nie moge sie doczekac wyprobowania:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-17 21:32:19

Temat: Re: Miska do ciasta drożdżowego Tupperware
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Oj, no i trzecia sprawa: miska do ciasta drozdzowego. Sprzedawczyni
>mowila, ze ciasto jednak trzeba w misce wymieszac, ale nie gmerac
>czyms tam w ciescie, tylko zamknieta miska krecic kolka. To mnie
>troche ostudzilo, bo jednak jakies mieszanie jest. Czy slusznie
>ostudzilo?
>
>Bardzo prosze zyczliwe dusze o odpowiedz, bo jutro przy okazji
>sobotnich zakupow tam zajrze i ewentualnie cos bym kupila.
>Pozdrawiam
>Alina


zasadnicze pytanie bylo o wyrabianiu czy nie wyrabianui ciasta
rekami. w misce nie wyrabiam i ie widzialam wyrabiania rekami.

Trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-18 01:14:28

Temat: Re: Tupperware-ogolnie
Od: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> szukaj wiadomości tego autora

"rena" <r...@p...pl> wrote:


>
>nie mam chlebaka, nie przechowuje chleba, bo przyzwyczajona jestem do
>mrozenia, ale to dziwne - zawsze to samo pieczywo plesnieje, czy rozne? jaka
>w tym chlebaku musialaby byc wilgoc i wysoka temperatura, zeby w 1 dzien
>chleb zplesnial?
>


Alez w chlebaku to przechowuje sie granaty , nie chleb...
;->>>

Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 . 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

fasola konserwowa- jak zrobic samemu?
tahini - jest w warszawie
RE: szparagi - pytania poczatkujacego ;)
Szczawiowa - beznadziejnie lamerskie pytanie
Kuchnię przedpokój odnowię w Wa-wie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »