Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer02.fr7!news.highwinds-
media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Młoda kapusta wyśmienita :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Date: Tue, 17 May 2016 19:27:26 +0200
Message-ID: <1m3uwpr968rw8$.gruigd8hmrc9.dlg@40tude.net>
Lines: 19
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.93.176
X-Trace: 1463506043 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22821 79.185.93.176:5484
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 1903
X-Received-Body-CRC: 1423116430
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371827
Ukryj nagłówki
Najprostsze jest najlepsze.
Do rondla wlać 1/3 szklanki oleju i podgrzać tłuszcz do temp. smażenia; w
tym czasie niezbyt dużą główkę kapusty (pozbawioną głąbka) pokroić w dużą
kostkę 4 cm na 4 cm, dodać nieco drobniej pokrojoną dużą cebulę. Wszystko
wrzucić do rondla, posolić (aby warzywa szybciej puściły sok), podsmażać na
dosyć ostrym ogniu ciągle mieszając i obracając drewnianymi łopatkami od
dna. Kiedy kapusta "siądzie" i warzywa się zeszklą oraz pokażą się w nich
lekko zrumienione miejsca, wsypać grubo zmielony pieprz (ilość wg uznania),
skąpo podlać WRZĄCĄ wodą (a raczej tylko lekko polać), zamieszać,
zmniejszyć grzanie, przykryć, dusić i podsmażać kapustę w powstałym sosie,
często ją mieszając łopatką od dna, aż do odparowania wodnistej frakcji
sosu, a sam sos na dnie stanie się złocisty, przezroczysty, gęstawy i
kapusta będzie jeszcze dosyć jędrna, nierozpadnięta, acz mocno szklista - w
tym jej uroda i smak.
Podawać do drugiego dania.
Przyznam się, że uwielbiam ją samą, więc wyjadam ją później na zimno,
wprost z garnka, o ile w ogóle coś zostanie z obiadu. Jest to dosyć sysące
i mało kaloryczne danie, bo w końcu tłustawego sosu można nie wyjadać zbyt
starannie :-))
|