Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!news0.de.colt.net!news.iphh.net!iphh.net!news.belwue.de!fe
ed.news.tiscali.de!news.tiscali.de!not-for-mail
From: "Ireneusz P. Zablocki" <i...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Mozdzek z trybula
Date: Tue, 15 Mar 2005 13:50:16 +0100
Organization: Tiscali Germany
Lines: 28
Message-ID: <d16m08$14sb$1@ulysses.news.tiscali.de>
NNTP-Posting-Host: p213.54.85.32.tisdip.tiscali.de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: ulysses.news.tiscali.de 1110891336 37771 213.54.85.32 (15 Mar 2005 12:55:36
GMT)
X-Complaints-To: a...@t...de
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Mar 2005 12:55:36 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.9 (Windows/20041103)
X-Accept-Language: de-DE, de, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234884
Ukryj nagłówki
Co sie z tym narodem dzieje?! Kiedy jedni chca przywrocenia monarchii w
Polsce a zgodnie z Konstytucja 3 Maja ma to byc potomek Sasa, Jerzemu na
mozg padlo, z trybula, po lipsku. Dobrze, ze jakiegos swinstwa po
drezdensku sie nie domaga. Niech bedzie, juz podaje.
Potrawka z mozgu cielecego po lipsku
Wez dwa mozgi cielece, namocz w wodzie dwie godziny co kwadrans
zmieniajac wode. W 1 litrze wody posolonym 10 g soli i zakwaszonym lyzka
octu zagotuj 20 min. 1 cebule i kilkoma ziarnami pieprzu oraz paroma
galazkami pietruszki i trybuli. Odcedz i wloz oba mozgi, pozostawiajac
je w zalewie na 5 min nie gotujac. Po wyciagniecie mozdzki wloz do
zimnej wody po czym oczysci z zyl i przylegajacych czesci skory. Mozdzki
obtoczone w mace pob obstukaniu z jej nadmiaru smazyc na zloto na masle
na lekkim ogniu z obu stron. Wylozyc na folie aluminiowa, posmarowac
przy pomocy pedzla tluszczem z patelni, popieprzyc i posolic po czym
zawinawszy w folie odstawic w cieplym miejscu. Reszte tluszczu odlac a
sos powstaly przy smazeniu z dodatkiem bialego wina i drobno posiekanej
cebulki lekko podgotowac. Dodac naskubanej trybuli i jakies 3 lyzki
gestej smietany (Creme fraiche). Powstaly sos jeszcze raz krotko
zagotowac. Mozgi wylozyc na podgrzany polmisek, polac sosem i posypac
szczypiorkiem.
Podawac mozna z z mieszanka warzywowa ... oczywiscie tez po lipsku. TO
TEZ MAM PODAC?!!!
Pip, pip, pip - Guten Appetit,
Irek der Starke
|