Data: 2002-04-10 03:15:07
Temat: Muszle makaronowe nadziewane II
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Muszle makaronowe nadziewane II
naczynie do zapiekania takiej wielkosci, zeby muszle lezaly w jednej
warstwie, naoliwic
12 muszli
ugotowac w duzej ilosci wody az prawie ugotowane, ale nie calkiem, zalac
zimna woda, gdy ostygna, przecedzic i rozlozyc na desce
Zmieszac nadzienie:
1/4 kg pojemnik sera ricotta
1/4 szklanki startego parmezanu
1 lyzka pesto
1 bialko (lekko rozbic widelcem)
Nastepnie:
1/4 kg cieniutko pokrojonego prosciutto (podzielic na 12 paskow)
12 duzych krewetek
Krewetki oczyscic i kazda owinac waskim paskiem prosciutto. Wsadzic do
muszli wzdluz, dopelnic nadzieniem podzielonym rowno miedzy muszle,
ulozyc w naczyniu otworem do gory. Zalac sosem.
Sos
Zmiksowac w blenderze:
2 szklanki smietanki
2 zabki czosnku
2 lyzki pesto
pol szklanki lisci swiezej kolendry
pol lyzeczki soli
pol lyzeczki pieprzu
Lekko posypac calosc startym parmezanem.
Piec odkryte w 180C/350F az brzegi zbrazowieja i ser na wierzchu bedzie
mial brozowawe placki, okolo 45 minut.
Magdalena Bassett
|