« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-07-20 09:35:35
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSaOn Tue, 19 Jul 2005 14:52:58 +0200 I had a dream that Ormianin
<o...@c...epf.pl> wrote:
>> Kupilem uzywany ekspres Krups. Wyszyscilem, odkamienilem, wymienilem
>> uszczelki, ale kawa jest nadal ohydna! O wiele gorsza niz po turecku.
>> Probowalem z wieloma kawami, takze specjalnymi do eks. cisnieniowych i nic.
>> Moze dobry trop to to ze na lyce zostaje po zaparzeniu woda? Tak nie powinno
>> chyba byc?
>Kawa z expresu po prostu jest nie smaczna...
Tłumaczenie na polski:
"Kawa z ekspresu po prostu jest niesmaczna"
Wiem, jestem upierdliwy ;)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-07-20 12:17:51
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSaPo mojemu to kluczem do wszytkiego jest dobrze ubita kawa w sitku.
Np taki prosty ekspres jak Rowenta ES 180 Adagio(
http://www.megamedia.pl/agd-drobne-ekspresy-do-kawy-
cisnieniowe/rowenta-es-180-adagio.php )
ma takie ciekawe rozwiazanie do tego. Dokrecajac/przesuwajac raczke w prawo
ubija sie kawe. Inne tego typu ekspresy maja jedna pozycje dlatego trzeba
samemu wczesniej dobrze ja ubic.
Orientuje sie ktos jak to jest w takich wiekszych, barzdziej automatycznych
ekspresach cisnieniowych (np takie z młynkiem) z ubijaniem tej kawy i
iloscia kawy na porcje? Potrafia one zrobic naprawde bardzo mocne espresso?
Maja one takie rozne przyciski: mala kawa, duza kawa itp Ale ta mała to
nigdy nie była takie prawdziwe mocne espresso. To wina ustawień, da sie je
tak konfigurowac zeby mała była mocna?
Pozdrawiam,
--
gregory.fat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-07-20 12:38:51
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSaDnia 2005-07-20 14:17 +0200, Użytkownik gregory.fat napisał :
> Po mojemu to kluczem do wszytkiego jest dobrze ubita kawa w sitku.
> Np taki prosty ekspres jak Rowenta ES 180 Adagio(
> http://www.megamedia.pl/agd-drobne-ekspresy-do-kawy-
cisnieniowe/rowenta-es-180-adagio.php )
> ma takie ciekawe rozwiazanie do tego. Dokrecajac/przesuwajac raczke w prawo
> ubija sie kawe. Inne tego typu ekspresy maja jedna pozycje dlatego trzeba
> samemu wczesniej dobrze ja ubic.
Mam taki, rzeczywiscie niezly patent.
--
Pozdrawiam,
Edytka [edymon]
Tak, sprzątam po moim psie i jestem z tego dumna! :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-07-20 23:02:53
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSaDnia Wed, 20 Jul 2005 09:35:35 +0000 (UTC), Grzegorz Janoszka napisał(a):
>>Kawa z expresu po prostu jest nie smaczna...
>
> Tłumaczenie na polski:
>
> "Kawa z ekspresu po prostu jest niesmaczna"
>
> Wiem, jestem upierdliwy ;)
To prawdziwa konsternacja... bowiem zawsze staram sie dobierac odpowiednia
skladnie, ale w tym wypadku widac wszystko wyszlo wedle znanego przyslowia
"kto sie spieszy to sie diabel cieszy"... no i ty jestes ten diabel :)
Ale kawa z takiego ekspresu i tak jest obrzedliwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-07-22 16:42:09
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSa
> Orientuje sie ktos jak to jest w takich wiekszych, barzdziej
> automatycznych
> ekspresach cisnieniowych (np takie z młynkiem) z ubijaniem tej kawy i
> iloscia kawy na porcje? Potrafia one zrobic naprawde bardzo mocne
> espresso?
> Maja one takie rozne przyciski: mala kawa, duza kawa itp Ale ta mała to
> nigdy nie była takie prawdziwe mocne espresso. To wina ustawień, da sie je
> tak konfigurowac zeby mała była mocna?
>
> Pozdrawiam,
Ja mam Saeco Vienna - automat z młynkiem. Moc kawy regulowana w nim jest
tylko i wyłącznie poprzez ilość wody. Ilość kawy w porcji jest zawsze taka
sama, tak więc im mniej wody tym mocniejsza kawa. Wydaje mi się, że
najmniejsza jest naprawdę mocna.
Pozdrawiam AJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-08-02 18:55:23
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSaDnia Tue, 19 Jul 2005 15:50:28 +0200, Miroo naskrobałeś/łaś:
>> Nie zdążył, został szybko wypłukany. W pracy normalnie piję duże ilości
>> zimnej wody mineralnej z dystrybutora. :-p
>Jeśli z dystrybutora to nie mineralnej, a co najwyżej źródlanej.
>A najprawdopodobniej - kranówy.
O przepraszam. Ja mam dystrybutor ze Staropolanką. A to mineralna.
--
Mirai, pierwsza, jedyna, niepowtarzalna
12 latka no 1. on p.r.a
Proud Member of S.W.A.T. & Woosh Club
Mleka nie ma, a koty do wykarmienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-08-02 20:28:59
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSaDnia Tue, 2 Aug 2005 18:55:23 +0000 (UTC), Agata Rabska napisał(a):
>>> Nie zdążył, został szybko wypłukany. W pracy normalnie piję duże ilości
>>> zimnej wody mineralnej z dystrybutora. :-p
>>Jeśli z dystrybutora to nie mineralnej, a co najwyżej źródlanej.
>>A najprawdopodobniej - kranówy.
> O przepraszam. Ja mam dystrybutor ze Staropolanką. A to mineralna.
Ale to chyba ten z jednym kranikiem? Bez podgrzewania?
U nas są tylko te z ciepłą i zimną wodą, dlatego
tak skojarzyłem...
Jeśli bez podgrzewania to kamień będzie się osadzał
baaardzo wolno.
Pozdrawiam
Miroo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-08-03 08:55:52
Temat: Re: NIEDOBRA KAWA Z EKSPRESU KRUPSaDnia Tue, 2 Aug 2005 22:28:59 +0200, Miroo naskrobałeś/łaś:
>>>Jeśli z dystrybutora to nie mineralnej, a co najwyżej źródlanej.
>>>A najprawdopodobniej - kranówy.
>> O przepraszam. Ja mam dystrybutor ze Staropolanką. A to mineralna.
>Ale to chyba ten z jednym kranikiem? Bez podgrzewania?
>U nas są tylko te z ciepłą i zimną wodą, dlatego
>tak skojarzyłem...
>Jeśli bez podgrzewania to kamień będzie się osadzał
>baaardzo wolno.
No, dystrybutorów jest mnóstwo: z pomką, z kranikiem, ceramiczny, na
stojaczku, z zimną i ciepła - do wybory do koloru :)
--
Mirai, pierwsza, jedyna, niepowtarzalna
12 latka no 1. on p.r.a
Proud Member of S.W.A.T. & Woosh Club
Mleka nie ma, a koty do wykarmienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |