Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalewka z aronii. Nalewka z aronii.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalewka z aronii.

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-s
po-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Nalewka z aronii.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1jq376mfuv44a$.1jvhyp6d61fmb$.dlg@40tude.net>
Date: Sun, 30 Sep 2012 22:56:57 +0200
Message-ID: <16bjw6tdwgncg$.1ej71bhi4kk8v$.dlg@40tude.net>
Lines: 64
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.129.87
X-Trace: 1349038623 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1228 79.191.129.87:54350
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348707
Ukryj nagłówki

Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dwa lata temu dostałam butelkę nalewki z aronii od sąsiadki i nie mogąc
> zapomnieć jej swietnego smaku (zaskakujaco świetnego) - w tym roku jestem
> wreszcie posiadaczką własych 6 litrów j.w t.
> Podaję przepis zmieniony jednak w stosunku do przepisu sąsiadki, bo tam był
> kwasek cytrynowy i to straszna ilość jakaś, sama chemia - no i bez wanilii.
> A różnica jest ogromna i to na korzysć, wiec to już jest po prostu boska
> ambrozja.
>
> Nalewka z aronii
>
> Czas przygotowania: 24 godzin
> Czas przegryzania się : od 2 tygodni wzwyż (chyba że ma się ekstrakt
> waniliowy własny (lub z Allegro), no to właściwie gotowe od razu, ale i tak
> warto dać nalewce parę dni czasu na przegryzienie się
>
> Składniki
>
> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
> * lub/oraz resztki po odcedzeniu wiśniówki (jeśli się ma, a ja miałam -
> najpierw wybrałam z nich wszystkie wisienki, które zachowały kształt -
> poszły do słoiczków z przeznaczeniem na dodatek do deserów)
> * 1/2-2/3 kg cukru (można do 1 kilograma i tyle dałam i tak jest w
> necie oraz u sąsiadki, ale wg mnie to za dużo, wręcz ulepek, więc dorobię
> nalewki wytrawnej i doleję, a następnym razem dam mniej tego cukru)
> * 1 laska wanilii (lub trochę ekstraktu waniliowego)
> * 1 cytryna spora, ze skórką
> * 1 l wody,
> * 0,5 l spirytusu
> * kwasek cytrynowy TYLKO do smaku jeśli za mało kwaśne (ja wolę i robię
> bez niego, cytryna i naturalny kwas aronii wystarczy) - ale nie takie
> kosmiczne ilości, jak w necie, bo tego się pić nie da!
>
> Przygotowanie
>
> Liście umyć, wrzucić do dużego garnka wraz z aronią, zalać wodą i
> zagotować, po 10 minutach od zagotowania wrzucić pokrojoną w plastry umytą
> cytrynę i cukier i gotować jeszcze około 10 minut, w tym czasie starać się
> tłuczkiem do ziemniaków porozgniatać jak najwięcej owoców. Po ugotowaniu
> odstawić przykryty garnek na 24 godziny, po czym odcedzić i odcisnąć przez
> czystą ściereczkę (radzę w rękawiczkach, bo brudzi ręce i paznokcie).
> Dodać do płynu 0,5 l spirytusu, rozlać do butelek, do każdej butelki włożyć
> 4 cm odcinek laski wanilii lub ok. 1/3 łyżeczki ekstraktu - ja daję własny
> ekstrakt waniliowy na spirytusie - warto zrobić, oj, warto, to proste jak
> drut). Im dłużej stoi, tym nalewka jest lepsza, bo się przegryzie - a jeśli
> użyto wanilii, to żeby spirytus podziałał na nią wyciągająco, dobrze byłoby
> macerować tę wanilię w nalewce chociaż 2 tygodnie.
> Wanilia w tej nalewce jest wg mnie boskim dodatkiem - niesamowicie poprawia
> jej smak i zapach.
>
> PS. Wspomniane resztki po odcedzeniu wiśniówki dodaje się wtedy, kiedy mamy
> już odcedzony wywar aroniowy - wlewamy wszystko (wywar i spirytus) do
> wielkiego słoja i dodajemy te resztki, zamykamy szczelnie!, a mniej więcej
> po miesiącu znowu cedzimy i filtrujemy, po czym rozlewamy do butelek. Tak
> zrobiłam - na razie słój stoi sobie na parapecie, rozlew za jakieś 3
> tygodnie.

Przesyłam tym razem do właściwej grupy.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.09 Ikselka
01.10 mill
01.10 Chiron
01.10 Ikselka
01.10 Ikselka
01.10 Ikselka
01.10 Ikselka
01.10 kiwiko
01.10 Ikselka
02.10 kiwiko
02.10 Ikselka
03.10 Chiron
03.10 Chiron
03.10 Ikselka
03.10 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?