Message-ID: <3...@p...pl>
Date: Thu, 31 Oct 2002 11:30:59 +0100
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Nalewka z kwiatow czarnego bzu dla Krysi opakowanej :-)
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.74.71
X-Trace: news.home.net.pl 1036060259 193.0.74.71 (31 Oct 2002 11:30:59 +0100)
Organization: home.pl news server
Lines: 30
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132616
Ukryj nagłówki
50 baldachow kwiatow czarnego bzu
4 cytryny (40dag)
lub 2 cytryny (20dag) i 3 limety (nie wiem co to, moze limonki?)
70 dag cukru
1 l spirytusu 96%
1 łyzeczka suszonego korzenia arcydziegla
Z cukru oraz 1l wody ugotowac syrop i odstawic do przestygnięcia. Dwie
cytryny wyszorowac namydlona szczoteczka, oplukac goraca woda,
pokroic w plasterki i oczyscic z pestek. Do wyparzonego słoja
włożyc kwiatyczarnego bzu przekladajac plasterkami cytryny, zalac
syropem, nastepnie przykryc sloj pergaminem i postawic w naslonecznionym
miejascu na 10 dni. Co jakis czas sprawdzac, czy sok nie fermentuje
i ewentualnie przemieszac zawratosc sloja wyparzona lyzka.
SOk zlac do garnaka przez sito wylozone gaza, polaczyc ze spirytusem
wymieszac i dodac sok wycisniety z pozostalych cytryn albo limet.
Nalewke przelac do dwoch litrowych butelel, dodac do kazdej po 1/2
lyzeczki
arcydziegla i odtawic na 4 tygodnie (co 3-4 dni wstrzasac butelka).
natsepnie pozostawic nalewke na 2 tygodnie, aby sie sklarowala,
a pozniej zlac znad osadu, osad przefiltrowac i polaczyc z nalewka.
Mozna pic od razu, ale jest znacznie lepsza, jesli postoi 4 tygodnie.
Przepisu jeszcze nie sprawdzalam, musi poczekac do wiosny.
Mam zastrzezenia co do ilosci cukru - wydaje mi sie za duza, ale
ja nie lubie slodkich napojow.
Krycha
|