Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Sumada" <j...@p...onet.pll>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Naprawiam błędy
Date: Thu, 10 Jun 2004 13:43:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <ca9hlk$106$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.97.144.11
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1086867956 1030 217.97.144.11 (10 Jun 2004 11:45:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jun 2004 11:45:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204307
Ukryj nagłówki
Poza tym jest tu taka lokalna tradycja, że jak nowicjusz wchodzi, to
przynosi wkupne.
Zakłada nowy watek, ładnie się wita i zamieszcza jakiś smakowity przepis.
Witam się ładnie.
Ale skąd mam wziąć smakowity przepis? Nie bryluję w kuchni, chociaż rodzina
nie narzeka... Czasem nawet usłyszę od męża - "twoje pierogi były lepsze."
Nie wiem czy na grupie o takiej nazwie - można zamieszczać taki przepis.
Podała mi go znajoma w przelocie.
Składniki:
-biszkopt
-4 galaretki w różnych kolorach
-2 lub trzy kremy do tortów ("Cykoria S.A", Emix.)
-dowolne owoce sezonowe lub z puszki
Wykonanie:
Krem do tortu zmiksować w mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu (o
ok. 20%), wmiksować dobraną kolorystycznie do kremu galaretkę - rozpuszczoną
w szklance wody i już gęstniejącą - wylać na biszkopt. Schłodzić aby
stężało. Zrobić drugą warstwę (lub nawet trzy - zależy ile zmieści się na
blaszce). Na wierzch owoce zalane galaretką.
Jest to prostackie ptasie mleczko - ale niestety my lubimy takie prostackie
rzeczy i jeszcze się tego nie wstydzimy ;)
Pozdrawiam. Sabina.
|