Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia O słodzikach. O słodzikach.

Grupy

Szukaj w grupach

 

O słodzikach.

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: O słodzikach.
Date: Wed, 25 Nov 2009 10:31:20 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 158
Message-ID: <1uxfq14qbrsly.etgzie5p06ng$.dlg@40tude.net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aeow91.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1259141510 5675 79.191.126.91 (25 Nov 2009 09:31:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Nov 2009 09:31:50 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325439
Ukryj nagłówki

http://wolnemedia.net/?p=722
" Substytut cukru zwany "słodką trucizną"
Opublikowano: 09.04.2007 | Kategoria: Zdrowie | Drukuj Drukuj

Czy syntetyczny substytut cukru, aspartam, jest zaaprobowaną przez rząd
trucizną? Grupa działaczy ze Stanów Zjednoczonych głosi wspólnie z kilkoma
lekarzami pogląd, że jest to neurotoksyna, która powoli zatruwa ludzi na
całym świecie.

W roku 1982 były dyrektor naczelny G.D. Searle (firma farmaceutyczna i
producent aspartamu, znanego pod różnymi nazwami, m.in. "NutraSweet" -
przypis tłumacza), Donald Rumsfeld, wykorzystał swoje polityczne wpływy do
uzyskania ograniczonej aprobaty rządu na wprowadzenie na rynek sztucznego
słodzika o nazwie aspartam. Od tamtego czasu zakres dopuszczenia tego
syntetycznego słodzika uległ znacznemu poszerzeniu (...).

W roku 1994 niekorzystne reakcje na aspartam stanowiły około 75 procent
wszystkich skarg na niekorzystne reakcje zgłaszane do FDA (Food and Drug
Administration - Urząd ds. Żywności i Leków).

FDA opublikował listę 92 objawów zatrucia przez aspartam, wśród których
znalazły się: astma, rak mózgu, niewydolność płciowa, podrażnienie,
drgawki, problemy ze wzrokiem, tycie, chroniczne zmęczenie i zgony. Pomimo
tych toksycznych dla konsumentów właściwości, liczba pokarmów, napojów i
lekarstw zawierających aspartam co roku zwiększa się.

Coraz więcej naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi popiera pogląd, że
zatrucia przez aspartam mają wręcz charakter masowy i są przyczyną
chronicznie złego stanu zdrowia, z kolei producenci aspartamu, jak na
przykład J.W. Childs (filia firmy Monsanto, która w roku 1985 kupiła firmę
G.D. Searles & Company - przypis tłumacza), czy tacy adwokaci przemysłu,
jak Calorie Control Council (Rada ds. Kontroli Kaloryczności), a także
rządowi inspektorzy FDA oraz niektórzy naukowcy i lekarze utrzymują, że
aspartam jest bezpieczny, zaś jego najgorszą cechą jest tylko to, że nie ma
wartości odżywczych. (...)

Aspartam został wynaleziony wiosną 1965 roku przez chemika firmy Searle
Jamesa Schattera w czasie prac nad nowym lekiem na raka. Kiedy stwierdzono,
że ta substancja jest 180 razy słodsza od cukru (w stosunku wagowym),
jesienią roku 1967 forma Searle rozpoczęła testy nieszkodliwości, od
których zależało uzyskanie od FDA zezwolenia na stosowanie aspartamu jako
dodatku do pokarmów. W ramach jednego z takich testów, dr Harold Weisman,
biochemik z Uniwersytetu w Wisconsin, sprawdzał nieszkodliwość aspartamu na
siedmiu małpich noworodkach. Spośród siedmiu małpek, którym podawano
aspartam w mleku, jedna zmarła, zaś u pięciu pojawiły się objawy padaczki.
Kolejne badania wykazały niezbicie, że aspartam jest niebezpieczny jako
substytut cukru. Neurolog John Olney wykazał, że kwas asparaginowy powoduje
guzy mózgu u myszy.

Niezrażona zagrożeniami dla zdrowia ujawnionymi w czasie badań
"nieszkodliwości" firma Searle wystąpiła w lutym 1973 roku do FDA o
zezwolenie na wprowadzenie aspartamu na rynek.

Do roku 1976 prowadzona przez firmę Searle kampania, której celem było
uzyskanie dla aspartamu aprobaty FDA, wzbudzała znaczne kontrowersje. Ze
względu na liczne protesty obrońców praw konsumentów, Jima Turnera i Johna
Olneya, FDA zarządził dochodzenie w sprawie laboratoryjnych praktyk firmy
Searle, które ustaliło, że są one skandaliczne i że w ich następstwie
uzyskuje się niedokładne wyniki, a nawet dochodzi do manipulacji nimi.
Ogłoszony w związku z tym raport FDA stał się przyczyną rozpoczęcia
dochodzenia przez wielką ławę przysięgłych (ciało rozpatrujące zasadność
oskarżenia przez właściwym procesem - przypis tłumacza) w sprawie
zasadności oskarżenia o próbę oszukania FDA przez firmę Searle. Dochodzenie
prowadził prawnik Ministerstwa Sprawiedliwości USA Samuel Skinner. Sześć
miesięcy po skompletowaniu wielkiej ławy przysięgłych Skinner zrezygnował z
pracy w Ministerstwie Sprawiedliwości i przyjął posadę w firmie prawniczej
Sidley & Austin, która była prawnym przedstawicielem firmy Searle. Kiedy
upłynął termin ograniczeń, dochodzenie prowadzone przez wielką ławę
przysięgłych zostało umorzone.

(...) 15 sierpnia 1981 roku aspartam został zaaprobowany do stosowania we
wszystkich suchych produktach spożywczych.

Ze względu na skłonność do nadmiernego pobudzania neuronów w mózgu aspartam
jest sklasyfikowany razem z glutaminianem sodu jako "ekscytotoksyna".

Aspartam jest w 50 procentach fenyloalaniną, w 40 procentach kwasem
asparaginowym i w 10 procentach metanolem.

Fenyloalanina jest aminokwasem wytwarzanym w organizmie. Jak utrzymują
lekarze, syntetyczna fenyloalanina z aspartamu jest zdolna do przenikania
przez barierę krew-mózg i powodowania ostrego niezrównoważenia chemizmu
mózgu, w następstwie którego obniża się poziom serotoniny, co prowadzi do
chorób o podłożu emocjonalnym.

Kwas asparaginowy (również aminokwas) jest neuroprzekaźnikiem wytwarzanym w
organizmie służącym do przekazu informacji z neuronu do neuronu. Spożywanie
aspartamu prowadzi do nadmiaru syntetycznego kwasu asparaginowego, czego
rezultatem może być uszkodzenie lub zniszczenie neuronów - w ich rezultacie
nadmiernego pobudzenia - w związku z czym został zaliczony do
ekscytotoksyn. U wielu ludzi spożywających aspartam występuje cały szereg
zaburzeń neurologicznych, diagnozowanych zazwyczaj jako stwardnienie
rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i choroba Lou Gehriga
(stwardnienie zanikowe boczne).

Ludzie spożywający aspartam mogą cierpieć na zanik pamięci, niewydolność
płciową, ślepotę, arytmię serca, migreny, utratę słuchu, ataki padaczki,
podrażnienie i różne stopnie demencji.

Metanol jest dobrze znaną neurotoksyną. Amerykańska Agencja Ochrony
Środowiska (Environmental Protection Agency; w skrócie EPA) traktuje go
jako tak zwaną "truciznę kumulatywną". Objawy zatrucia metanolem to bóle
głowy, zawroty głowy, mdłości, zakłócenie procesu trawienia, osłabienie,
szum w uszach, osłabienie wzroku prowadzące do ślepoty, zaniki pamięci,
drętwienie, problemy natury behawioralnej i zapalenie nerwów.

EPA podaje również, w jaki sposób "metanol zostaje utleniony do
formaldehydu i kwasu mrówkowego, których metabolity są toksyczne".

Formaldehyd, aktywny składnik płynu do balsamowania, jest rakotwórczy,
zniekształca DNA i powoduje wady wrodzone.

Innym produktem metabolizmu aspartamu jest diketopiperazyna (DKP), którą
wiąże się z powstawaniem guzów mózgu i która - co zostało udowodnione -
tworzy się samoistnie w napojach zawierających aspartam przechowywanych w
temperaturach powyżej 30 stopni Celsjusza.

Najbardziej podatne na neurologiczne choroby będące pochodną spożywania
aspartamu są niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, ludzie w podeszłym
wieku i cierpiący na schorzenia chroniczne, a ponadto, jak oświadczył dr
Roberts, "aspartam niszczy diabetyków".

Firma Monsanto uzyskała ostatnio aprobatę na wprowadzenie na rynek słodzika
"Neotam", który jest prawie identyczny z aspartamem i zawiera dodatek w
postaci 3-demitybutylu, który EPA uważa za jeden z "najbardziej
niebezpiecznych związków chemicznych". Podaje się, że Neotam jest pod
względem wagowym 13 000 razy słodszy od cukru.

Podobno FDA nie wymaga, aby w produktach spożywczych podawano obecność
Neotamu, ponieważ jego ilość jest tak niewielka, że nie mieści się w
zasadach podawania składu na etykietach, albo może być zaliczony do
składników określanych enigmatycznym terminem "naturalne dodatki smakowe".

Autor: Don Harkins
Tłumaczenie: Jerzy Florczykowski
Źródło: "Nexus" nr 2/2005


ZDROWE SŁODZIKI
(gwiazdką oznaczono nieszkodliwe dla diabetyków):

słód jęczmienny, odparowany sok z trzciny cukrowej, sok owocowy, syrop z
ryżu, miód, korzeń lukrecji (w niewielkich ilościach), amasake, roślinna
gliceryna, stewia*, ksylitol*, fruktooligosacharydy (FOS)*.

SZKODLIWE SŁODZIKI
(oznaczone gwiazdką można używać w niewielkich ilościach):

aspartam (NutraSweet i inne nazwy handlowe), neotam, sucralose (Splenda),
sacharyna, acesulfam-K (Sunette, Sweet & Safe), cyklaminiany, cukier
rafinowany*, słodziki o dużej zawartości fruktozy*, sorbitol*.

Źródło: www.holisticmed.com i "Nexus"."

--

Ikselka.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.11 maciej debski
25.11 Dariusz K. Ładziak
25.11 ! BARÓN ! VVERNER ! VON ! SCHTOLTZENBURG !
25.11 Stan Zapalny
25.11 XL
01.12 Marcin Labuda
15.12 maciej debski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6