Data: 2006-11-19 14:17:12
Temat: OD...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "lalalala" <l...@l...com>
Subject: smacznego
Date: 19 listopada 2006 15:18
"Ekstrakt koszenili (znany również jako karmin) jest robiony z wysuszonych
odwłoków Dactylopius Coccus Costa, małych insektów rodzaju żeńskiego
zbieranych w Peru i na Wyspach Kanaryjskich. Insekty te żywią się głównie
czerownymi owocami kaktusa i ten kolor z jagód zbiera się w ich odwłokach i
niewyklutych larwach. Insekty są zbierane, suszone i mielone na proszek.
Potrzeba ich około 70 000 dla wyprodukowania pół kilograma pigmentu karminu,
który jest pó?niej używany do barwienia żywno?ci przetwarzanej
technologicznie na kolor różowy, czerwony lub fioletowy. Jogurt truskawkowy
firmy Dannon (w Polsce znanej jako Danone) bierze swój kolor z karminu,
podobnie jak wiele mrożonych lizaków owocowych, cukierków, owocowych farszów
do ciast, oraz popularny napoj grejpfrutowy o kolorze różowym marki Ocean
Spray. "
http://tajnedokumenty.com/MDfrytki.html
|