Data: 2001-04-24 03:14:52
Temat: Obiad na ognisku
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W czasie naszych wakacji zrobilam takie danie w zelaznym garnku z pokrywa:
Wieprzowina na slodko-kwasno
1 kg wieprzowiny bez kosci, najlepiej z okolicy zeber
lub
1 kg kawalkow kurczaka
Sos
1 srednia cebula
1 lyzka oliwy
220 ml ketchupu
110 ml octu winnego
220 ml brazowego cukru
100 ml soku ananasowego z puszki
200 ml kawalkow ananasa z puszki
4 lyzki sosu sojowego
1/4 lyzeczki ostrego oleju
1 lyzeczka majeranku
Pokroic cebule i przysmazyc na oleju w zelaznym garnku. Dodac reszte
skladnikow sosu, zagotowac. Mieso obsmazyc na grillu (albo na patelni),
przelozyc do garnka, zalac sosem, przykryc i piec godzine lub az mieso miekkie.
Dla urozmaicenia mozna dodac rodzynki, czy kwasne jablka, albo sliwki
suszone, czy suszone pomidory. Jak kto lubi, mozna doprawic curry albo cayenne.
Podawac z chlebem, ryzem czy ziemniakami.
Magdalena Bassett
|