Data: 2000-03-21 23:38:39
Temat: Odp: Algi
Od: "Jola Backiel" <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Poszukuje informacji na temat alg japonskich.
Jadalne wodorosty, np. arame, są delikatne i neutralne w smaku.
Można je dodawać do sałatek, gotować (nalepiej ponoć na parze)
lub smażyć. Algi są popularnym składnikiem dań japońskich,
zawierają białko, witaminy i minerały (np. jod, żelazo).
Stężenie mikroelementów w algach jest przeciętnie dziesięć razy
wyższe niż w roślinach lądowych, zawartość witamin jest
porównywalna.
Ponadto w głębinach mórz i na ich powierzchni żyje ok. 30 tys.
gatunków glonów o różnych barwach, wielkościach i kształtach,
więc temat jest "wielki"..
--
Jola
i...@p...onet.pl - http://www.republika.pl/ilanka/
http://www.republika.pl/ilanka/bookmark/ - Bookmark Joli
|