Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!not-for
-mail
From: "Elżbieta Maj" <e...@a...odn.zgora.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: BEZY
Date: Mon, 13 Mar 2000 16:57:55 +0100
Organization: NASK - http://www.nask.pl/
Lines: 21
Message-ID: <8aj6vl$ssq$1@info.nask.pl>
References: <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: pc13.odn.zgora.pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24703
Ukryj nagłówki
Radze upiec. Smacznego
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Ktos prosil mnie prywatnie o przepis na bezy, wiec podam i tu:
>
> BEZY
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru (250 gr)
> Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
> przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
> ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
> ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
> zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srtodku, nie ciagnace, wiec po
> poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
> piekarniku do wystygniecia.
> Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
> tej 1/3 cukru na koncu, bez ubijania,powoduje, ze bezy nie siada.
> Magdalena
>
|