Data: 2000-03-13 15:57:55
Temat: Odp: BEZY
Od: "Elżbieta Maj" <e...@a...odn.zgora.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Radze upiec. Smacznego
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Ktos prosil mnie prywatnie o przepis na bezy, wiec podam i tu:
>
> BEZY
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru (250 gr)
> Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
> przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
> ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
> ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
> zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srtodku, nie ciagnace, wiec po
> poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
> piekarniku do wystygniecia.
> Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
> tej 1/3 cukru na koncu, bez ubijania,powoduje, ze bezy nie siada.
> Magdalena
>
|