Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Tymek" <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Canelloni
Date: Tue, 29 Jan 2002 22:09:49 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 22
Message-ID: <a37305$gcq$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: dial1711.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1012338501 16794 217.30.154.187 (29 Jan 2002 21:08:21
GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Jan 2002 21:08:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94021
Ukryj nagłówki
Cannelloni to fajna potrawa, już robiłam i wyszło smaczne.
Cannelloni faszerowane
składniki na 4 osoby- 500 gr cannelloni do napełnienia- 300 gr mięsa
mielonego(wołowina lub wieprzowina)- 200 gr białej kiełbasy,100 gr salami, 3
ugotowane jajka, 50 gr oliwy z oliwek, (lub 1 łyżka smalcu), pikantny ser,
pieprz, sól.
Przygotowanie:W sporej ilości posolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy
ugotować makaron "cannelloni" na "półtwardo" następnie po odcedeniu ułożyć
je na czystej ściereczce celem ich ostudzenia. Pokroić w drobną kosteczkę
salami, ściągnąć z białej kiełbasy skórkę, połączyć z mielonym mięsem i
całość przyrumienić w rondlu na bardzo małym płomieniu używając do tego celu
odrobinę oliwy.Wyjąć łyżką cedzakową lekko odsączoną z sosu masę mięsną (sos
przyda się nam później) przepuścić przez maszynkę do mięsa dodać grubo
pokrojone (posiekane) jajka "na twardo", sól, pieprz i dokładnie wymieszać
otrzymaną masę.Cannelloni napełniamy otrzymaną masą, następnie umieszczamy
je w żaroodpornym naczyniu, którego dno smarujemy odrobiną oliwy z oliwek
lub smalcem. Wskazane jest aby umieścić maksimum dwie warstwy cannelloni
które na koniec polewamy pozostałym z przygotowaniaa farszu mięsnego sosem
oraz posypujemy tartym serem. Naczynie wstawić do gorącego piekarnika na
około 20 minut.Smacznego !
|