Data: 2002-01-29 21:09:49
Temat: Odp: Canelloni
Od: "Tymek" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cannelloni to fajna potrawa, już robiłam i wyszło smaczne.
Cannelloni faszerowane
składniki na 4 osoby- 500 gr cannelloni do napełnienia- 300 gr mięsa
mielonego(wołowina lub wieprzowina)- 200 gr białej kiełbasy,100 gr salami, 3
ugotowane jajka, 50 gr oliwy z oliwek, (lub 1 łyżka smalcu), pikantny ser,
pieprz, sól.
Przygotowanie:W sporej ilości posolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy
ugotować makaron "cannelloni" na "półtwardo" następnie po odcedeniu ułożyć
je na czystej ściereczce celem ich ostudzenia. Pokroić w drobną kosteczkę
salami, ściągnąć z białej kiełbasy skórkę, połączyć z mielonym mięsem i
całość przyrumienić w rondlu na bardzo małym płomieniu używając do tego celu
odrobinę oliwy.Wyjąć łyżką cedzakową lekko odsączoną z sosu masę mięsną (sos
przyda się nam później) przepuścić przez maszynkę do mięsa dodać grubo
pokrojone (posiekane) jajka "na twardo", sól, pieprz i dokładnie wymieszać
otrzymaną masę.Cannelloni napełniamy otrzymaną masą, następnie umieszczamy
je w żaroodpornym naczyniu, którego dno smarujemy odrobiną oliwy z oliwek
lub smalcem. Wskazane jest aby umieścić maksimum dwie warstwy cannelloni
które na koniec polewamy pozostałym z przygotowaniaa farszu mięsnego sosem
oraz posypujemy tartym serem. Naczynie wstawić do gorącego piekarnika na
około 20 minut.Smacznego !
|