Data: 2002-01-29 18:25:28
Temat: Re: Canelloni
Od: i...@r...com.pl (Macabra)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Piotr Szuta" <l...@p...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, January 29, 2002 6:05 PM
Subject: Canelloni
> Poszukuje przepisów na Canelloni.
>
Robie ze szpinakiem, znakomite:
Na 2 osoby:
8 rur makaronowych
paczka szpinaku mrożonego
garść (moja - mała) parmezanu pokrojonego w kosteczkę
puszka pomidorów - też pokrojonych, nie w całości
łyżka masła - czubata
4 ząbki czosnku
Do szpinaku: 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki
pieprzu
Do sosu: 2 łyżki bazylii, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, szczypta cayenne
Szpinak rozmrozić, odcisnąć, przesmażyć na maśle, wcisnąć czosnek, doprawić
solą, pieprzem, gałką - nie żałować przypraw. Popróbować - dobre i trochę za
dużo na taką porcję makaronu. W garnuszku zagotować pomidory, doprawić
porządnie, powinno być słone i pikantne. Do przestudzonego szpinaku dodać
parmezan. Rury canelloni nadziewać szpinakiem (ja to robię taką tutką jak do
przybierania ciasta), układać po 4 w płaskich naczyniach żaroodpornych,
zalać sosem (powinno go być tyle, żeby przykrył cały makaron, jak za mało,
uzupełnić wodą), zapiekać odkryte przez 0,5 godziny w temperaturze 200 C.
Smacznego
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|