Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tp
internet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Roman" <t...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Ekspres ciśnieniowy do kawy - problem
Date: Mon, 22 Sep 2003 21:47:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <bknjlm$7mq$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <2...@g...rx.pl>
NNTP-Posting-Host: ph126.walbrzych.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064260087 7898 217.96.194.126 (22 Sep 2003 19:48:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Sep 2003 19:48:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174051
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Zdenek Smetana" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:23557-1064230246@gate.rx.pl...
Wszystko się zgadza to co napisałeś miałem identyczny problem z ekspresem
DeLonghi oddaj go szybko powinni oddać ci pieniądze. Problem z tymi
ekspresami polega na tym że mają bardzo mały zbiorniczek z wrzątkiem przez 3
sekundy leci dobra kawa a potem to już tylko zimna woda. W taki przypadku
mielenie kawy i kupowanie ekstra gatunków nic nie pomoże. W porządnym
ekspresie ciśnieniowym po zaparzeniu kawy fusy są zbite twarde suche i
trudno je usunąć. Gdybyś chciał takie fusy rozmieszać i jeszcze raz zaparzyć
powinna polecieć prawie czysta woda. Przy ekspresie DeLonghi w tygielku masz
mokre fusy takie "błotko" zmarnowana kawa nic więcej. Domowe ekspresy tak
zwane "wysokociśnieniowe" 15 bar to wyrzucenie pieniędzy. Kup sobie normalny
tani do 200zł ekspres na ciśnienie 5 bar taki prosty bez bajerów wlewasz do
zbiorniczka filiżankę wody lub dwie do tygielka wsypujesz kawę lekko ubijasz
włączasz grzałkę i niczego nie musisz pilnować cała ilość wody o wysokiej
temperaturze przeleci przez kawę i dokładnie ją zaparzy. W takich ekspresach
należy zwrócić uwagę na sito, koniecznie musi być bardzo gęste i ze stali
nierdzewnej żadne tam aluminjum. Używam w pracy od 15 lat bez najmniejszej
awarii ekspresu Molinex Typ B26 chciałbym kupić taki do domu ale niestety
jest nieosiągalny firma chyba w Polsce zbankrutowała. Pozatem doskonałą
kawę można zaparzyć w kawiarce taka sama zasada jak w ekspresie tylko parzy
się na gazie też szukam takiej, najlepsze są Włoskie Vigano lub trochę
niżej Bialleti. Pozdrawiam Roman
|