Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.se.com.pl!not-for-mail
From: "ulla" <u...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Jestem uzalezniona!
Date: Thu, 8 Nov 2001 15:08:36 +0100
Organization: Rabarbar Test Lab.
Lines: 55
Message-ID: <9se3lb$iut$1@rabarbar.eu.org>
References: <9sdui5$e3o$1@rabarbar.eu.org> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: fargo.se.com.pl
X-Trace: rabarbar.eu.org 1005228523 19421 212.75.119.24 (8 Nov 2001 14:08:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...se.com.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Nov 2001 14:08:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79816
Ukryj nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:5...@n...onet.pl...
> >
> > jak robię ciasto kaimakowe,
>
> Ciasto kaimakowe????? przepis, pliiiiiizzzzz
> > jak puszka sie gotuje
> gotujesz puszke na miękko?
> Karmel uwielbiam od zawsze.... poinstruuj mnie prosze w powyzszych
kwestiach..
> Qd
a proszę bardzo
ciasto
1,10 kg. mąki
8 żółtek
2 całe jaja
300 gr. masła
łyżeczka proszku do pieczenia
zagnieść ciasto z powyższych składników
na początku łącząc mąke z masłem , potem reszta składników
jak bedzie trudnośc to chlusnąć nieco wody, ale nie sądzę coby była
konieczność
ciasto podzielić na 8-9 części
rozwałkować takową część na dnie tortownicy na papierze do pieczenia
i piec na złoto-beżowo, uważać przy wyjmowaniu bo kruche
i tak z każdym plackiem
w tym czasie gotowac dwie puszki
czyli mleko zagęszczone słodzone.
Puszki cały czas muszą być pod wodą a gaz też dość niewielki
ja gotuję 4-5 godzin, po 5 godzinach jest bardzo gęsty kaimak.
Niektórzy gotują kaimak z mleka /2,5 l. plus 1 kg. cukru+ kostka masla/
ale ja nie lubie stać i tego mieszać coby się nie przypaliło, a poza tym
jakieś takie gruźlaste wychodzi, a kaimak z puchy jest idealnie gładki.
Po ugotowaniu puszki nalezy ostudzić i delikatnie otworzyć
no i najprzyjemniejsza część działalności - smarowanie upieczonych placków
kaimakiem.
Ciasto jest dośc wysokie.
jak nie mam tyle jaj, bo to jednak dośc kosztowna wersja ciasta kaimakowego,
to robię ciasta nieco mniej czyli
3 szkl. mąki
3 żółtka
3/4 kostki masła
odr. proszku do pieczenia
wyrabiam ciasto, piekę parę sztuk packów 4-5 i gotuję jedna puchę kaimaku.
Krótsza i tańsza wersja ale ma jedna wadę - szybciej znika.
smacznego
ula.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|