Data: 2001-11-08 14:08:36
Temat: Odp: Jestem uzalezniona!
Od: "ulla" <u...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:5...@n...onet.pl...
> >
> > jak robię ciasto kaimakowe,
>
> Ciasto kaimakowe????? przepis, pliiiiiizzzzz
> > jak puszka sie gotuje
> gotujesz puszke na miękko?
> Karmel uwielbiam od zawsze.... poinstruuj mnie prosze w powyzszych
kwestiach..
> Qd
a proszę bardzo
ciasto
1,10 kg. mąki
8 żółtek
2 całe jaja
300 gr. masła
łyżeczka proszku do pieczenia
zagnieść ciasto z powyższych składników
na początku łącząc mąke z masłem , potem reszta składników
jak bedzie trudnośc to chlusnąć nieco wody, ale nie sądzę coby była
konieczność
ciasto podzielić na 8-9 części
rozwałkować takową część na dnie tortownicy na papierze do pieczenia
i piec na złoto-beżowo, uważać przy wyjmowaniu bo kruche
i tak z każdym plackiem
w tym czasie gotowac dwie puszki
czyli mleko zagęszczone słodzone.
Puszki cały czas muszą być pod wodą a gaz też dość niewielki
ja gotuję 4-5 godzin, po 5 godzinach jest bardzo gęsty kaimak.
Niektórzy gotują kaimak z mleka /2,5 l. plus 1 kg. cukru+ kostka masla/
ale ja nie lubie stać i tego mieszać coby się nie przypaliło, a poza tym
jakieś takie gruźlaste wychodzi, a kaimak z puchy jest idealnie gładki.
Po ugotowaniu puszki nalezy ostudzić i delikatnie otworzyć
no i najprzyjemniejsza część działalności - smarowanie upieczonych placków
kaimakiem.
Ciasto jest dośc wysokie.
jak nie mam tyle jaj, bo to jednak dośc kosztowna wersja ciasta kaimakowego,
to robię ciasta nieco mniej czyli
3 szkl. mąki
3 żółtka
3/4 kostki masła
odr. proszku do pieczenia
wyrabiam ciasto, piekę parę sztuk packów 4-5 i gotuję jedna puchę kaimaku.
Krótsza i tańsza wersja ale ma jedna wadę - szybciej znika.
smacznego
ula.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|