Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.pl!ne
ws.gazeta.pl!not-for-mail
From: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Mazurek z masa migdalowa?
Date: Wed, 16 Apr 2003 14:07:13 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 43
Message-ID: <b7jh4e$pjb$1@inews.gazeta.pl>
References: <b7irsm$e4c$1@atlantis.news.tpi.pl>
<5...@m...umu.se>
NNTP-Posting-Host: h15n1fls33o292.telia.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1050494926 26219 217.210.80.15 (16 Apr 2003 12:08:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Apr 2003 12:08:46 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-User: mewah
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153105
Ukryj nagłówki
Użytkownik Agnieszka Szalewska <A...@m...umu.se> w wiadom
ości do grup dyskusyjnych napisał:5.2.0.9.1.20030416110921.027658e0@molbiol.
umu.se...
> Szukalam i googlowalam ale nie znalazlam tytulowego mazurka. A wlasnie
> zakupilam rolke:)) masy migdalowej, NIE marcepanu. Owa masa ma 50%
> migdalow, gdy natomiast lezacy obo marceapan w podobnej tutce mial tylko
> 25%.
Witam po szwedzkiej stronie, o ile dobrze rozszyfrowuje domene ;-)
No wlasnie, tez sie dziwilam, w tej masie (migdalowej, w koncu;-) ) jest tyl
ko 50% migdalow.
Ale najwazniejsze ze jest :-).
>No i wlasnie mam ochote jakos wykorzystac owa mase do mazurkow
> tegorocznych, w zwiazku z czym pytam sie, jakze te mase potraktowac?
> Rozwalkowac i uzyc do dekoracji tylko? Ale mnie sie marzy mazurek taki
> bardzo migdalowy. A wiec co, na kruchym spodzie uprzednio pieczonym polozy
c
> warstwe tej masy? Takiej jak jest czy moze z czyms zmieszanej? czy tez
> potraktowac to jak nadzienie do mazarinow, na ktore przepis podawala
> niedawno Magda, i upic wszystko razem?
A jakbys tak podala przepis na swoj mazurek? Chyba ze juz dawalas to poszuka
m :-)
Gdyby to miala byc tylko dekoracja, to mozna tu spotkac takie juz rozwalkowa
ne (zielone :- )) placki po przykrycia ciasta.
Wydaje mi sie, ze jesli te mase polozysz na juz upieczonym ciescie, to przy
krojeniu na kawalki sie moze rozpadac. Nadzienie do mazarinow jest _bardzo_
migdalowe (tzn. czuc to w smaku) i jest zwiazane z ciastem, dzieki temu, ze
piecze sie to razem, ale pamietaj ze ono troche rosnie (choc potem moze opas
c ;-) ).
Nie wiem (jeszcze nie ;-) ) jak dlugo piecze sie mazurki - ta masa (jak do m
azarinow) moze byc w piecu max 25 min na 200 stopni, bo potem ciemnieje i ju
z nie wyglaa az tak atrakcyjnie, choc nie zmienia smaku. Jesli mazurek musi
byc duzo dluzej w piecu, to moze go faktycznie troche wczesniej podpiecz. Ty
lko nie wiem, czy potem sie dobrze polacza obie masy.
Zauwazylam, za masa mazarinowa oddaja sporo wilgoci ciastu, i jak ostatnio m
i ciasto wyszlo troche suche, to mazariny najlepsze byly po dwoch dniach, ja
k sie poziom wilgoci wyrownal :-). Zreszta zniknely jak zwykle w tempie blys
kawicy ;-)
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|