Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Asiunia" <j...@p...gda.pl>
Newsgroups: pl.soc.rodzina
Subject: Odp: Mezczyzna i zakupy - mit (OT)
Date: Fri, 31 May 2002 14:24:35 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 32
Message-ID: <ad7ptk$55v$1@korweta.task.gda.pl>
References: <ad2jtp$8rv$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
<7...@n...onet.pl> <ad7kka$5kb$1@news.onet.pl>
<ad7lof$mjg$1@korweta.task.gda.pl> <ad7nod$omk$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc115.prs.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1022847733 5311 153.19.138.6 (31 May 2002 12:22:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 May 2002 12:22:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.rodzina:13941
Ukryj nagłówki
Użytkownik Sokrates <d...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ad7nod$omk$...@n...tpi.pl...
> Jeśli smietana jest typu UHT, to nie skwaśnieje, ponieważ zabite są
bakterie
> fermentacyjne wysoką temperaturą i może się jedynie zepsuć.
To sie rozumie, nie kupuje UHT bo mi nie pasuja.
> Zwykle śmietany musialyby mieć mocno wybrzuszone wieczko, jednak
> nie wiadomo co faktycznie jest w środku.
No wiec, interesuje mnie kwestia jak stwierdzic czy smietana bez
zbombażowanego wieczka moze byc kwasna.
Pozostaje jedynie kupienia
> gotowej kwaśnej śmietany, u nas nazywa sie ona szczeciniecka i ma
> 12 lub 18% tłuszczu i z wlasnego doświadczenia dopowiem, że nie najlepiej
> nadaje się do robienia super chrupkich chrustów, ponieważ ona jest kwaśna
> ale po procesie fermentacji te bakterie też są pozabijane.
Nie spotkalam sie ze szczecinska.
> Najlepiej kupić zwykłą śmietanę i dodać trochę soku cytrynowego i poczekać
> aż sama się skwasi. Wtedy chrusty wychodzą super kruchutkie, mniam,
> mniam:-))
Sokrates, ja tez uwielbiam chrusty:-)) a smietane kupuje u kaszubki jest
przepyyyyszna.
A.
|