Data: 2002-05-31 11:49:46
Temat: Re: Mezczyzna i zakupy - mit (OT)
Od: "Sokrates" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Asiunia" <j...@p...gda.pl> napisał w wiadomości
news:ad7lof$mjg$1@korweta.task.gda.pl...
> tak calkiem powaznie, jak odrozniasz kwasna od slodkiej jezeli obie
znajduja
> sie w nieprzezroczystym pojemniku i nie pisze jaka jest jaka, po
chlupocie?
To przecież proste.
Jeśli smietana jest typu UHT, to nie skwaśnieje, ponieważ zabite są bakterie
fermentacyjne wysoką temperaturą i może się jedynie zepsuć.
Zwykle śmietany musialyby mieć mocno wybrzuszone wieczko, jednak
nie wiadomo co faktycznie jest w środku. Pozostaje jedynie kupienia
gotowej kwaśnej śmietany, u nas nazywa sie ona szczeciniecka i ma
12 lub 18% tłuszczu i z wlasnego doświadczenia dopowiem, że nie najlepiej
nadaje się do robienia super chrupkich chrustów, ponieważ ona jest kwaśna
ale po procesie fermentacji te bakterie też są pozabijane.
Najlepiej kupić zwykłą śmietanę i dodać trochę soku cytrynowego i poczekać
aż sama się skwasi. Wtedy chrusty wychodzą super kruchutkie, mniam,
mniam:-))
Darek
|