Data: 2002-05-31 12:24:35
Temat: Odp: Mezczyzna i zakupy - mit (OT)
Od: "Asiunia" <j...@p...gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Sokrates <d...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ad7nod$omk$...@n...tpi.pl...
> Jeśli smietana jest typu UHT, to nie skwaśnieje, ponieważ zabite są
bakterie
> fermentacyjne wysoką temperaturą i może się jedynie zepsuć.
To sie rozumie, nie kupuje UHT bo mi nie pasuja.
> Zwykle śmietany musialyby mieć mocno wybrzuszone wieczko, jednak
> nie wiadomo co faktycznie jest w środku.
No wiec, interesuje mnie kwestia jak stwierdzic czy smietana bez
zbombażowanego wieczka moze byc kwasna.
Pozostaje jedynie kupienia
> gotowej kwaśnej śmietany, u nas nazywa sie ona szczeciniecka i ma
> 12 lub 18% tłuszczu i z wlasnego doświadczenia dopowiem, że nie najlepiej
> nadaje się do robienia super chrupkich chrustów, ponieważ ona jest kwaśna
> ale po procesie fermentacji te bakterie też są pozabijane.
Nie spotkalam sie ze szczecinska.
> Najlepiej kupić zwykłą śmietanę i dodać trochę soku cytrynowego i poczekać
> aż sama się skwasi. Wtedy chrusty wychodzą super kruchutkie, mniam,
> mniam:-))
Sokrates, ja tez uwielbiam chrusty:-)) a smietane kupuje u kaszubki jest
przepyyyyszna.
A.
|