Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Odp: Frytki :)
Date: Mon, 7 Jan 2002 12:16:33 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: s...@p...onet.pl@pm10-9-58.wlop.ppp.polbox.pl
Message-ID: <a1c427$g0s$1@news.onet.pl>
References: <a171gj$k7l$1@news.onet.pl> <1f5lx7w.386ewfx08h87N%wlos@tele.com.pl>
<a1aqm8$2s1$1@news.onet.pl> <s...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pm10-9-58.wlop.ppp.polbox.pl
X-Trace: news.onet.pl 1010406279 16412 213.241.9.58 (7 Jan 2002 12:24:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2002 12:24:39 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90548
Ukryj nagłówki
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:s...@4...com..
.
>
> chyba ksiazka iepotrzebna, a doswiadczenie...
> tu np kartofle na te frytko obieraja, kroja i plukaja/mocza w w
> wodzie a potem susza (w domu niby trzeba suszyc w scierce, ale
> jak pare razy tak zrobilam, to scierka przestala byc soba bo
> zostaly mi straszne slady po skrobii...takie szare cacieki, ktore
> wygladaja dosc nieapetycznie na scierce, nawet czystej).
A próbowalas wycierac recznikiem papierowym? Ja swoich frytek ne kapalam,
ale spróbuje tak robic, zobacze co mi z tego wyjdzie :)
Olej -
> jak mowil WL musi byc o odpowiedniej temperaturze, ktora dla mnie
> jest nieuchwytna..
>
> zdaje sie, ze zasada jest taka - wrzucac suche kartofelki do
> oleju - malo ich, ale podkrecic troche ogien pod garem, bo w
> towarzystwie chlodniejszych kartofelkow, olej sie schlodzi i
> wsiaknie w kartofle, po chwili obnizyc pod garnkiem gaz i smazyc.
Podzielilam swoje fryteczki na kilka rzutów i kontrolnie wtrzucalam po
jednej frytce za kazdym razem, ze by sprawdzic czy olej sie nadaje :)
> po wyjeciu polozyc na tzw bibule czyli papierowy
> reczniczek...mimo lat prob, wychodza mi same niewypaly - tzn
> frytki a la zwiedla marchew :(
>
Odsaczylam :) i nawet troche je z tego oleju powycieralam. A frytki chyba
byly nieswiadome mojego nieuctwa ;) bo wyszly pysznosciowe - chrupiace...
mniam.... :)
> ale zasady znam!
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
Teraz tez juz znam :) i postaram sie robic lege artis :) Jestem ciekawa co
na to frytki?
Anka - frytkojad bez doswiadczenia :)
|