Data: 2002-01-12 10:02:50
Temat: Odp: Odp: Rekin
Od: "Michal Mosiadz" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzięki, spróbuję przy następnej rybce....
--
Pozdrawiam - Michał
m...@g...pl / m...@p...onet.pl
_____________________________________________
"Aj, Mopsik malusi!
Skoro szczeka na słonia,
Jak silny być musi."
Iwan Kryłow (1769 - 1844)
_____________________________________________
Użytkownik DonJose <d...@a...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@m...aol.com.
..
> Moja specjalnosc, ktora juz w pewnych kolach obrosla w legende:
zaczerniony
> rekin po luizjansku (Cajun).
>
> Zeliwna patelnia
> Kuchnia z doskonalym przewiewem. Bezpiecznej jest robic to na zewnatrz. Ja
po
> prostu klade w.w. patelnie na grill.
>
> Na szesc osob
>
> A teraz ad rem:
>
> 3 kostki (35-40g) roztopionego, niesolonego masla
> lyzka papryki
> 2.5 lyzeczki soli
> lyzeczka sproszkowanej cebuli
> lyzeczka sproszkowanego czosnku
> lyzeczka czerwonego pieprzu (kajenki)
> 3/4 lyzeczki bialego pieprzu
> 3/4 lyzeczki czarnego pieprzu
> 1/2 lyzeczki tymianku
> 1/2 lyzeczki oregano
>
> 6 filetow z rekina (losos, tunczyk, ryba-miecz tez sie nadaja)
>
> Rozgrzac patelnie, tak, ze przestaje kopcic, a na dnie pojawia sie bialy
> popiol. To trwa ok.10 minut.
>
> W miedzyczasie wlac po dwie lyzki masla do 6 malych talezykow.
>
> Zmieszac przyprawy. Zanurzyc kazdy filet w roztopionym masle. Posypac
mieszanka
> przypraw po obu stronach, przyklepac reka, tak, ze przyprawa wsiaknie w
rybe.
> Rzucic kazdy filet na rozpalona patelnie, podlac lyzeczka masla, i smazyc
ok.
> dwoch minut (to powinno zalezec od grubosci fileta), odwrocic, podlac
lyzeczka
> masla i smazyc ok. 2 minut. Podawac na podgrznych talerzach z talerzykami
> roztopionego masla.
|