Data: 2002-01-11 22:48:59
Temat: Re: Odp: Rekin
Od: d...@a...com (DonJose)
Pokaż wszystkie nagłówki
Moja specjalnosc, ktora juz w pewnych kolach obrosla w legende: zaczerniony
rekin po luizjansku (Cajun).
Zeliwna patelnia
Kuchnia z doskonalym przewiewem. Bezpiecznej jest robic to na zewnatrz. Ja po
prostu klade w.w. patelnie na grill.
Na szesc osob
A teraz ad rem:
3 kostki (35-40g) roztopionego, niesolonego masla
lyzka papryki
2.5 lyzeczki soli
lyzeczka sproszkowanej cebuli
lyzeczka sproszkowanego czosnku
lyzeczka czerwonego pieprzu (kajenki)
3/4 lyzeczki bialego pieprzu
3/4 lyzeczki czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki tymianku
1/2 lyzeczki oregano
6 filetow z rekina (losos, tunczyk, ryba-miecz tez sie nadaja)
Rozgrzac patelnie, tak, ze przestaje kopcic, a na dnie pojawia sie bialy
popiol. To trwa ok.10 minut.
W miedzyczasie wlac po dwie lyzki masla do 6 malych talezykow.
Zmieszac przyprawy. Zanurzyc kazdy filet w roztopionym masle. Posypac mieszanka
przypraw po obu stronach, przyklepac reka, tak, ze przyprawa wsiaknie w rybe.
Rzucic kazdy filet na rozpalona patelnie, podlac lyzeczka masla, i smazyc ok.
dwoch minut (to powinno zalezec od grubosci fileta), odwrocic, podlac lyzeczka
masla i smazyc ok. 2 minut. Podawac na podgrznych talerzach z talerzykami
roztopionego masla.
|