Data: 2000-06-09 05:52:11
Temat: Odp: Odp: czuszka
Od: <b...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Slavek <h...@s...com> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...com...
> peperoni to wloski rodzaj wedliny podobnej do kielbasy,
pikantnej ale
> nie wedzonej.
Ale to także "papryka" zielona, żółta i czerwona do
przeróżnych zastosowań kuchennych.
> peperoncino - to wloska ostra suszona papryka
Używana także czesto do przygotowania pikantnego oleju,
który przydaje się mieć "pod ręką" do np. polania sobie nim
pizzy. W butelce umieszczamy (zakrywamy dno) suche
peperoncino zalewamy całość oliwą z oliwek która najlepiej
żeby pięciokrotnie nakryła warstwę peperonciono i
pozostawiamy w zapomnieniu na kilka tygodni. Mozną kilka
sztuk peperoncino rozgnieść palcami i wsypać do butelki.
Efekt pikantnego oleju zapewniony i gwarantowany.
--
Ryszard Balawajder
---
http://www.makaron.pl/
http://www.makaron.com.pl/
[jedyny polski serwis makaronowy]
|