Data: 2000-07-13 20:41:33
Temat: Odp: Odp: pytanie
Od: "Kasia" <a...@f...sos.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik kramir <k...@l...tpsa.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
napisał:01bfebf3$326f52c0$a...@p...leszno.t
psa.pl...
> Ten watek spowodowal ssanie w zaladku:)))
> Juz dawno mialem zapytac o wasze doswiadczenia w produkcji bigosu.
> Wiem, ze nie odpowiednia pora .... ale co zrobic, skoro uwielbiam
ta
> potrawe, a wsrod moich najblizszych nikt juz nie robi bigosu jaki
pamietam
> z domu rodzinnego.
> --
> I to by bylo na tyle. Tym razem.
> Pozdrawiam - kramir
>
>
> Wspaniały przepis na bigos jaki robi moja babcia:
3 kg kapusty kwaszonej
1 kg kapusty słodkiej posiekanej jak kwaszona
1 kg mięsa wołowego dowolnego
1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka
1 kg kiełbasy
garść suszonych grzybków
kilka suszonych śliwek (dowolnie)
Mięso podzielić na większe kawałki i dusić na wolnym ogniu z
grzybkami, pieprzem ziarnistym i solą w niewielkiej ilości wody aż
będzie miękkie. Jak wystygnie pokroić w drobne kawałki mięso i
grzybki (nie wylewać wywaru). Osobno dusić kapustę (obydwa rodzaje) z
pokrojoną w kostkę kiełbasą. Wymieszać wszystko razem włącznie z
wywarem (wlać go tyle,żeby nie wyszła zupa), dodać suszone śliwki i
dusić jeszcze z godzinę często mieszając. Jeśli ktoś lubi może dodać
trochę czerwonego wina. Jest to całkiem spory gar bigosu, ale można go
zamrozić w porcjach a smakuje potem równie dobrze. Polecam!!!
Kasia
|