Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!news.a
tman.pl!news.nask.pl!news.internetia.pl!isdnet!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv
.net!newsfeed.freenet.de!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!
t-online.de!nntp.infostrada.it!news-out.tin.it!news-in.tin.it!news1.tin.it.POST
ED!not-for-mail
From: "Ala" <o...@f...it>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ao6nuj$7ce$1@news2.tpi.pl>
Subject: Odp: Oliwki (?)
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <CRIp9.35796$Fz.1043256@news1.tin.it>
Date: Fri, 11 Oct 2002 23:08:18 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.45.245.182
X-Complaints-To: n...@t...it
X-Trace: news1.tin.it 1034377698 213.45.245.182 (Sat, 12 Oct 2002 01:08:18 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Oct 2002 01:08:18 MET DST
Organization: TIN
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129597
Ukryj nagłówki
Nieprawda, ze takie skomplikowane. Trzeba je wrzucic do dobrze osolonej wody
na ok. 15 dni. Oczywiscie trzeba wode zmieniac, bo inaczej sa niezbyt
przyjemne efekty typu piana i niezbyt przyjemny zapach. Po pietnastu dniach
trzebaby je troszke porozbijac, ewentualnie wypestkowac i wrzucic na jeden
dzien do sloikow z dodatkiem origano i ewentualnie troche pikantnej papryki.
Potem tzreba dodac oleju (oczywiscie z oliwek) i tak sie przez jakis czas
zakonserwuja.
Wlasnie wrocilam z kolacji od znajomyh, ktorzy zrobili takie oliwki. I
przyznam sie, ze od przyjezdu tutaj (a jestem juz od pieciu lat) po raz
pierwszy smakowaly mi oliwki. (A mam caly sad oliwkowy :-))) )
Mam nadzieje, ze oliwki sie jeszcze uchowaly :-)
Pozdrawiam.
Ala
Użytkownik ..chepper <c...@w...nospam.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ao6nuj$7ce$...@n...tpi.pl...
> Witajcie!
>
> Wlasnie moja kochana zonka wrocila z wloch. Nawiozla jakies 5 kilo oliwek
> czarnych......... tyletylko, ze SUROWE - prosto z dzrewa! :-(
>
> Uwielbiam oliwiki, ale juz takie przerobione :-)
>
> Macie moze jakis przepis na "zakonserwowanie" lub przerobienie oliwek?
> Bo te sa... gorzkie bleeee......
> Co trzeba zrobic aby nadawaly sie do jedzenia? :-)
>
>
> --
> Pozdrawiam goraco i serdecznie
> Chepper
>
|