Data: 2002-08-07 16:40:58
Temat: Odp: Początkująca kucharka
Od: "dorota" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Stanislaw <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:air87r$9d0$...@n...tpi.pl...
> >> ...
> >> > Dopiero zaczynam eksperymenty w kuchni (jeśli tak można nazwać
> >> >pszygotowanie jajka na twardo i naleśników). Może ktoś zna łatwiutki
> >> pszepis
> >> >na pyszne co nieco.
>
>
> > zupek nie lubie, ale z chęcią spróbuje kuchni meksykańskiej .
>
>
> Fasolka po meksykansku
> Latwiutke to...chyba jest.trza tylko odpowiedno do smaku konsumentow
> posolic,popieprzyc i przyprawic.Nadmieniam ze wiekszosc prawdziwych
> meksykanskich potraw sa na bazie wolowiny i na ostro.
> Przepis na 4-5 osob
> Skladniki:
> 1/2 kg wolowiny mielonej (ostatecznie mozna z drobiu -indyk)
> papryka czerwona 2 szt
> Papryka zielona 2 szt
> Cebula 3 szt
> Seler 1 szt ( sredni)
> Fasolka czerwona-konserwowa 2 puszki
> Przyprawy- sol,pieprz,papryka slodka,papryka ostra.chili,przecier
> pomidorowy.kostka rosolowa no i oczywiscie olej(gatunek oleju...biore jaki
> mam)
> I tak:
> Papryki kroje w male paski,cebule drobno w kostkie,seler na tarce ( mozna
> jeszcze zetrzec z jedna marchewke i pietruszkie).
> Za wczasu przygotpowuje w szklance rosolek z kostki rosolowej dla podlania
> potraw.
> Warzywa wrzucam na patelnie z odrobina oleju i podsmazam.(Dla cierpliwych
> poszczegolnie warzywa osobno).Jezeli zaczynaja sie przypalac podlewam
> przygotowanym rosolkiem z kostki.Tak przygotowane warzywa jak sa juz
> miekkie odkladam na bok.
> Miesko mielone!! Wolowe! to prawdziwa kuchnia meksykanska.JAk chce byc
> "B.Dobry"dla swoich konsumentow to kupuje najlepszy gatunek wolowego bez
> kosci i sam miele.Wtedy wiem co jem. ale dalej.
> Zmielone miesko solimy pieprzymy(oczywiscie przyprawami)bez zadnych innych
> dodatkow typu jajko czy bulka tarta i wrzucamy na rozgrzana patelnie z
> olejem.
> Zapomnialem dodac do przypraw czosnek(wazne dla meksykanow) i takowy ok.3
> zabki wciskam do oleju na patelni przed wrzuceniem miesa.
> Miesko smarzymy i mieszamy az wyjdzie z wygladu tzw kaszka.
> A teraz preludium:
> Do wiekszego garka najlepiej z grubym dnem(nie wiem jak to robia
> meksykanaie)
> wrzucamy podsmarzone miesko,nastepnie podsmarzone warzywka i ...
> Fasolka czerwona konserwowa jest z zalewa.JA pierwsza puszkie wrzucam z
> zalewa a druga bez.CAlosc mieszamy.i doprawiamy przecierem ok.3
> lyzeczki.papryka slodka i ostra do smaku a chili..ostroznie nie kazdy lubi
> ostre JA dodaje na czubku noza.
> Jezeli calosc jest zbyt gesta dolewam resztkia rosolku z kostki.Po ok.10
> minutach wszystko Ok.( oczywiscie intensywnosc gotowania regulowac
> palnikiem - nie za mocno) Z czym podawac!? Nie wiem.
> Moi domowi konsumenci spozywaja to z pieczywem.
> Nadmieniam ze niniejsza potrawa podobnie jak inne z fasoli nie powoduje
> wzdec.
> Ile zawiera kalori nie wiem i wole nie wiedziec.Robie ja raz w miesiacy na
> bardzo ...wyrazna prozbe domownikow.
>
> Pozdrawiam
> Stanislaw z Gdanska
>
>Dziękuje, jutro postaram się przygotować
|