Data: 2002-08-07 13:43:52
Temat: Re: Początkująca kucharka
Od: "Stanislaw" <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> ...
>> > Dopiero zaczynam eksperymenty w kuchni (jeśli tak można nazwać
>> >pszygotowanie jajka na twardo i naleśników). Może ktoś zna łatwiutki
>> pszepis
>> >na pyszne co nieco.
> zupek nie lubie, ale z chęcią spróbuje kuchni meksykańskiej .
Fasolka po meksykansku
Latwiutke to...chyba jest.trza tylko odpowiedno do smaku konsumentow
posolic,popieprzyc i przyprawic.Nadmieniam ze wiekszosc prawdziwych
meksykanskich potraw sa na bazie wolowiny i na ostro.
Przepis na 4-5 osob
Skladniki:
1/2 kg wolowiny mielonej (ostatecznie mozna z drobiu -indyk)
papryka czerwona 2 szt
Papryka zielona 2 szt
Cebula 3 szt
Seler 1 szt ( sredni)
Fasolka czerwona-konserwowa 2 puszki
Przyprawy- sol,pieprz,papryka slodka,papryka ostra.chili,przecier
pomidorowy.kostka rosolowa no i oczywiscie olej(gatunek oleju...biore jaki
mam)
I tak:
Papryki kroje w male paski,cebule drobno w kostkie,seler na tarce ( mozna
jeszcze zetrzec z jedna marchewke i pietruszkie).
Za wczasu przygotpowuje w szklance rosolek z kostki rosolowej dla podlania
potraw.
Warzywa wrzucam na patelnie z odrobina oleju i podsmazam.(Dla cierpliwych
poszczegolnie warzywa osobno).Jezeli zaczynaja sie przypalac podlewam
przygotowanym rosolkiem z kostki.Tak przygotowane warzywa jak sa juz
miekkie odkladam na bok.
Miesko mielone!! Wolowe! to prawdziwa kuchnia meksykanska.JAk chce byc
"B.Dobry"dla swoich konsumentow to kupuje najlepszy gatunek wolowego bez
kosci i sam miele.Wtedy wiem co jem. ale dalej.
Zmielone miesko solimy pieprzymy(oczywiscie przyprawami)bez zadnych innych
dodatkow typu jajko czy bulka tarta i wrzucamy na rozgrzana patelnie z
olejem.
Zapomnialem dodac do przypraw czosnek(wazne dla meksykanow) i takowy ok.3
zabki wciskam do oleju na patelni przed wrzuceniem miesa.
Miesko smarzymy i mieszamy az wyjdzie z wygladu tzw kaszka.
A teraz preludium:
Do wiekszego garka najlepiej z grubym dnem(nie wiem jak to robia
meksykanaie)
wrzucamy podsmarzone miesko,nastepnie podsmarzone warzywka i ...
Fasolka czerwona konserwowa jest z zalewa.JA pierwsza puszkie wrzucam z
zalewa a druga bez.CAlosc mieszamy.i doprawiamy przecierem ok.3
lyzeczki.papryka slodka i ostra do smaku a chili..ostroznie nie kazdy lubi
ostre JA dodaje na czubku noza.
Jezeli calosc jest zbyt gesta dolewam resztkia rosolku z kostki.Po ok.10
minutach wszystko Ok.( oczywiscie intensywnosc gotowania regulowac
palnikiem - nie za mocno) Z czym podawac!? Nie wiem.
Moi domowi konsumenci spozywaja to z pieczywem.
Nadmieniam ze niniejsza potrawa podobnie jak inne z fasoli nie powoduje
wzdec.
Ile zawiera kalori nie wiem i wole nie wiedziec.Robie ja raz w miesiacy na
bardzo ...wyrazna prozbe domownikow.
Pozdrawiam
Stanislaw z Gdanska
|