Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Stanislaw" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Powitanie
Date: Tue, 15 Apr 2003 18:46:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <b7hd4n$guj$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b7h98s$4dr$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: morenka.net.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1050425304 17363 193.110.228.170 (15 Apr 2003 16:48:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Apr 2003 16:48:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153002
Ukryj nagłówki
> Witam serdecznie wszystkich Grupowiczów. Niedługo będzie rok jak zaczęłam
> czytać Was namiętnie,
Witam takosz..!
.
> Jako wkupne podaję przepis na wielkanocny przysmak mojej rodziny, robiła
go
> moja babcia, a teraz robię go
> z tych składników zagnieść ciasto, piec cienkie placki, po upieczeniu
> połamać na drobne kawałki i wysuszyć, najlepiej zrobić to 1-2 dni
wcześniej.
To rozumie...
> Nadzienie: 10-12 jaj roztrzepać.
> 1,5 litra rosołu (może być z kostki- ja daję swój)
> sól,pieprz do smaku.
> Placki wysuszone zalać wrzącym rosołem, przykryć aby się zaparzyły.
> Jak wystygnie wlać jajka ,
Czy "te" jaja zageszcza cala ......"masa"?
dodać 1/2 kg boczku parzonego lub gotowanego
> pokrojonego w kostkę, kawałki mięsa z kurczaka wcześniej ugotowanego (
taki
> ok 1,8kg) pieprz, sól do smaku, 1/2 łyżeczki sody,
Soda jaka ma spelniac rolew tej przyprawie?
1 łyżeczka proszku do
> pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć na blachę (dwie blaszki
z
> tej porcji) i zapiec w piekarniku.
Jaka temperatura i czas pieczenia ?
> Można jeść na zimno, albo na ciepło . Ja kroję w plastry1,5 cm podsmażam
na
> patelni i zjadamy to np. z ćwikłą. wtym roku robię z podwójnej porcji, bo
w
> tamtym roku zabrakło.
>
> pozdrawiam wszystkich serdecznie, jak mnie nie "zlinczujecie" to się
jeszcze
> kiedyś odezwę Julita
Jestem wielkim amatorem kuchni i "eksperymantatorem" w tej
dzidzinie.Niejednokrotnie sluze swoim "zolondkiem" za ......no niewzne.
Z takim przepisem spotkalem sie pierwszy raz i jak znam siebie bedzie mnie
korcilo ,zeby go wyprobowac.Oczywiscie w duzo mniejszych proporcjach.Mozesz
w przyblizeniu okreslic jako to ma smak w porownaniu z innymi potrawami?
Pozdrawiam
Stanislaw z Gdanska
|