Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.r
mf.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Asias" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Pstrąg
Date: Tue, 6 Feb 2001 11:00:22 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 62
Sender: [imhbl2 mail.onet.pl]@pa180.biezanow.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <95oil6$i88$1@news.onet.pl>
References: <95jani$k9e$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl> <95jivv$12j$1@news.onet.pl>
<95n8l9$nre$6@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa180.biezanow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 981454310 18696 213.77.149.180 (6 Feb 2001 10:11:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Feb 2001 10:11:50 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43212
Ukryj nagłówki
> To ja poprosze: 1 i 4
> Pzdr.
> Struś
1.
1-2 pstragi(80 dag)
3 pomidory(35 dag)
2-3 lyzki zielonych oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 lyzki maki pszennej
1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
sol
do smazenia 4 lyzki oleju
pomidory sparzyc, obrac, pokroic w kostke.rybe oczyscic, umyc, osaczyci
pokroic na porcje. nastepnie skropic cytryna, posolic, obtoczyc w mace i
smazyc na zloty kolor ok,5 minut. pod koniec smazenia dodac pomidory orza
oliwki, podlac winem i dusic jeszcze chwile
2.
1kg. pstragow
40 dag mrozonego ciasta francuskiego
1 zoltko
FARSZ 15 dag bulki tartej
3 posiekane zabki czosnku
2 lyzki oliwy
2 lyzki natki pietruszki
sol, pieprz
SOS 2 lyzki masla
2 lyzki maki pszennej
1 1/2 szklanki bulionu
1 lyzka brandy
4 lyzki smietany 22%
sol, pieprz
PRZYGOTOWAC FARSZ: wszystkie skladnieki wymieszac w jednolita mase
Ryby osuszyc, napelnic farszem, ciasto francuskie rozmrozic, rozwalkowac,
podzielic na tyle czesci ile jest ryb i zawinac w nie ryby. Ciasto lekko
ponacinac w poprzek ryby i posmarowac zoltkiem roztrzepanym z 1 lyzka wody.
ryby w ciescie wstawic do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C
i piec 30 min,
PRZYGOTOWAC SOS: z masla i maki sporzadzic jasna zasmazke, wlac zimny
bulion, mieszajac zagotowac. sos zdjac z ogniai mieszajac wlac brandy oraz
smietane. dodac soli oraz pieprzu i delikatnie zamieszac.
|