Data: 2001-02-06 10:00:22
Temat: Odp: Pstrąg
Od: "Asias" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> To ja poprosze: 1 i 4
> Pzdr.
> Struś
1.
1-2 pstragi(80 dag)
3 pomidory(35 dag)
2-3 lyzki zielonych oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 lyzki maki pszennej
1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
sol
do smazenia 4 lyzki oleju
pomidory sparzyc, obrac, pokroic w kostke.rybe oczyscic, umyc, osaczyci
pokroic na porcje. nastepnie skropic cytryna, posolic, obtoczyc w mace i
smazyc na zloty kolor ok,5 minut. pod koniec smazenia dodac pomidory orza
oliwki, podlac winem i dusic jeszcze chwile
2.
1kg. pstragow
40 dag mrozonego ciasta francuskiego
1 zoltko
FARSZ 15 dag bulki tartej
3 posiekane zabki czosnku
2 lyzki oliwy
2 lyzki natki pietruszki
sol, pieprz
SOS 2 lyzki masla
2 lyzki maki pszennej
1 1/2 szklanki bulionu
1 lyzka brandy
4 lyzki smietany 22%
sol, pieprz
PRZYGOTOWAC FARSZ: wszystkie skladnieki wymieszac w jednolita mase
Ryby osuszyc, napelnic farszem, ciasto francuskie rozmrozic, rozwalkowac,
podzielic na tyle czesci ile jest ryb i zawinac w nie ryby. Ciasto lekko
ponacinac w poprzek ryby i posmarowac zoltkiem roztrzepanym z 1 lyzka wody.
ryby w ciescie wstawic do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C
i piec 30 min,
PRZYGOTOWAC SOS: z masla i maki sporzadzic jasna zasmazke, wlac zimny
bulion, mieszajac zagotowac. sos zdjac z ogniai mieszajac wlac brandy oraz
smietane. dodac soli oraz pieprzu i delikatnie zamieszac.
|