Data: 2004-02-24 19:15:25
Temat: Odp: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kiedys znalazlam przepis pani Gessler na majonez, slyszalam,z e ma
nienajgorsze receptury.
Podaje:
2 duże jaja bardzo świeże
2 szklanki oleju słonecznikowego
sok z 2 cytryn (lepiej z jednej)
musztarda z gorczyca (polska)
4 łyżki zimnego mleka
(+łyżeczka cukru)
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy
i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa).
Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia.
Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3
min.
Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze,
delikatnie podnosimy krajarkę do połowy naczynia i z powrotem równie
delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż cale naczynie wypełni
się majonezem.
Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy
krajarka.
Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze można go kroić nożem.
Majonez robi się ze 3 minuty, a wychodzi naprawdę pyszny, gesty i lekki.
Smacznego.
Pozdrawiam.
Basiek.
|