Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie o słoninę - jak zrobić? Odp: Pytanie o słoninę - jak zrobić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Odp: Pytanie o słoninę - jak zrobić?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mai
l
From: "kamil" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Pytanie o słoninę - jak zrobić?
Date: Wed, 8 May 2002 20:32:27 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 65
Message-ID: <abbr0g$o4h$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <abbgek$2mn$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: lsk.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107408
Ukryj nagłówki

witam
przepis pochodzi z pl.rec.gory

"Potrzebna jest surowa, najlepiej gruba slonina, taka na trzy palce,
pozbawiona oczywiscie skorki. Trzeba ja zasypac sola i poczekac
przynajmniej z tydzien. A potem kroic w cienkie plasterki i jesc z
chlebem,
kiszonymi ogorkami lub kiszona kapusta. Mozna posypac mielona papryka
albo
jesc z surowa cebula. Doskonale nadaje sie na "zagryche" (chyba juz
starozytni Rosjanie o tym wiedzieli).
Sol musi byc gruba nieoczyszczona - zadna tam biala trucizna w postaci
jodowanego prawie 100% chlorku sodu. ja uzywam klodawskiej. Taka sol
daje
nam gwarancje, ze slonina bedzie nadawala sie do jedzenia co najmniej
przez dwa miesiace.

Sol mieszamy ze sproszkowanymi ziolami, w zasadzie to kwestia gustu. Ja
uzywam: duzo majeranku, papryki ostrej. Polowe mniej: czabru, suszonego
(bo ma postac proszku) czosnku. Cwierc: bazylii, tymianku, liscia
laurowego, szczypta oregano.

W tej solnej mieszance wygniatamy slonine, po czym wkladamy ja do
otwartego sloika czy plaskiego pudelka po margarynie tak, by slonina
byla
otoczona co najmniej centymetrowa warstwa soli. Nie nalezy pudelka
zamykac,
najwyzej przykryc lniana sciereczka. Slonina zacznie sie "pocic" wiec
soli
musi byc duzo, by wilgoc miala w co wsiakac. Pierwsze kilka dni sugeruje
obowiazkowo trzymac w temperaturze pokojowej, pozniej mozna ja przeniesc
do
lodowki, choc osobiscie uwazam, ze w lodowce z czasem traci na smaku.

Po tygodniu nadaje sie juz do jedzenia (musi skruszec i przesiaknac
ziolami) i nikt nie pozna, ze to jest surowa slonina.

Zakupilem 3 kawalki sloniny grubej (jak w przepisie) po okolo 600 g.
Jedna zrobilem dokladnie jak autor przepisu zaleca, druga natarlem
rozmiazdzonym czosnkiem i dalej wedle przepisu, trzecia naszpikowalem
calymi zabkami czosnku i dalej wedlug przepisu.
Jako eksperymentator niecierpliwy, pudelka z zasypana sola slonina
postawilem na kaloryferze. Udalo mi sie odczekac 5 dni (mimo zalecanych
7, ale temperatura byla wyzsza).
Slonina zrobila sie przezroczysta i po oskrobaniu z soli rozpoczalem
degustacje.
Niestety nie bylem sam (oraz byla cebula i 'cos' do niej) co
spowodowalo,
ze drugi etap testu, wytrzymalosc tak przyrzadzonej sloniny na
2 miesieczne przechowywanie w temperaturze pokojowej,
stanal pod znakiem zapytania. Zreszta, nawet gdybym byl sam,
niewiele zmieniloby to sytuacje.
Slonina jest pyszna. Rownorzedne miejsce zajela wersja 'clasic'
(czosnek granulowany) oraz natarta czosnkiem swiezym (kategoria 'open').
Wersja szpikowana czosnkiem ( kategoria 'extra open') nadaje sie na
zime,
w innym przypadku, podczas krojenia, czosnek (pieknie zmacerowany)
ucieka."

jest to przepis Wojtka

pozdrawiam
K.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.05 p...@s...pl
08.05 Margolka Sularczyk
08.05 kamil
09.05 Wladyslaw Los
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6