Data: 2002-05-09 05:49:38
Temat: Re: Pytanie o słoninę - jak zrobić?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Margolka Sularczyk <m...@s...mowimy.won.panda.bg.univ.gda.pl>
wrote:
> kamil napisa"(a) w wiadomości: ...
> >witam
> >przepis pochodzi z pl.rec.gory
>
> >jest to przepis Wojtka
>
>
> zarazzarazzaraz bylo to na pl.rec.kuchnia 8 marca i pochodzilo od Piotra
> Jerzego Piotrowskiego. Opis wykonania i komentarz moze byc Wojtka, ale
> przepis nie.
solona slonina to przepis stary jak swiat i nie ma co tu sie spierac o
autorstwo. Moj tes dawnymi czasy solil po swiniobiciu cala beczke na
zime.
W podanych tu przepisach jedynie zmienione jest to, ze proponuja
zrobienie jej w warunkach miejskich, w malych ilosciach, jako przysmak,
a nie jako zapas na zime.
Co do przepisu podanego prze Piotra -- zaraz go wyprobowalem, ale
szczerze mowiac slonina do dzisiaj odpowiedni nie doszla, chociaz powoli
robi sie coraz ciekawsza.
W koncu czytajcie o co chodzi pytajacym. Soli sie slonine swieza, a tu
przeciez chodzilo o slonine juz slona i prawdopodobnie wedzona.
Wladyslaw
|