Data: 2004-03-10 14:35:47
Temat: Odp: Re[2]: Kwasniewski o jablkach - FRUKTOZA
Od: "jangr" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Tak w kwestii formalnej zapytam z jakiego powodu nie jadasz mięsa ??
> > i jaka ideologia przyświeca jedzeniu jajek i golonek ???
> > Slawek
>
> A jeszcze o jabłkach. Mam podać stronę z biochemii Harpera, gdzie jest
> napisane,
> co powoduje nadmiar fruktozy? Jak na dłoni miażdżycę, ... i nie tylko.
> Każdy może sobie poczytać.
>
> BH (wydanie III 1995 r.) str. 245. Cytuję:
> ----------------------------------------------------
------
> Spożycie dużych ilości fruktozy ma głębokie konsekwencje metaboliczne
>
> Spożycie pokarmów o dużej zawartości sacharozy jest przyczyną dużego napływu
> fruktozy (i glukozy) do żyły wrotnej i wątroby. Fruktoza znacznie szybciej
> niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Jest to spowodowane tym, że omija
> ona etap metabolizmu glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę. Na tym
> etapie zachodzi bowiem kontrola metaboliczna szybkości katabolizmu glukozy.
> Pozwala to na pobudzienie przez fruktozę szlakow metabolicznych w wątrobie,
> prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
> tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
> triacylogliceroli w surowicy krwi.
> Nadmiar glukozy dostający się do krwioobiegu, pobudza wydzielanie insuliny,
> co wzmaga wszystkie w/w procesy. Koniec cytatu.
> ----------------------------------------------------
------
> Krystyna
I dalej jest jeszcze o tym, że powoduje to miażdżycę.
Janusz.
|