Data: 2004-03-10 14:02:19
Temat: Re: Re[2]: Kwasniewski o jablkach - FRUKTOZA
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c2mpev$no$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tak w kwestii formalnej zapytam z jakiego powodu nie jadasz mięsa ??
> i jaka ideologia przyświeca jedzeniu jajek i golonek ???
> Slawek
A jeszcze o jabłkach. Mam podać stronę z biochemii Harpera, gdzie jest
napisane,
co powoduje nadmiar fruktozy? Jak na dłoni miażdżycę, ... i nie tylko.
Każdy może sobie poczytać.
BH (wydanie III 1995 r.) str. 245. Cytuję:
----------------------------------------------------
------
Spożycie dużych ilości fruktozy ma głębokie konsekwencje metaboliczne
Spożycie pokarmów o dużej zawartości sacharozy jest przyczyną dużego napływu
fruktozy (i glukozy) do żyły wrotnej i wątroby. Fruktoza znacznie szybciej
niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Jest to spowodowane tym, że omija
ona etap metabolizmu glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę. Na tym
etapie zachodzi bowiem kontrola metaboliczna szybkości katabolizmu glukozy.
Pozwala to na pobudzienie przez fruktozę szlakow metabolicznych w wątrobie,
prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
triacylogliceroli w surowicy krwi.
Nadmiar glukozy dostający się do krwioobiegu, pobudza wydzielanie insuliny,
co wzmaga wszystkie w/w procesy. Koniec cytatu.
----------------------------------------------------
------
Krystyna
|