Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: "krisklos" <k...@m...dmp.corp>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Seler
Date: Fri, 28 Apr 2000 07:42:53 +0200
Lines: 28
Message-ID: <8eb7s6$gdj$1@helios.man.lublin.pl>
References: <8e8uvi$at6$1@flis.man.torun.pl>
<3...@j...krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: cisus.daewoo.lublin.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27453
Ukryj nagłówki
>
> Kiedyś robiłam taką zapiekankę - warstwa talarków ziemniaczanych, chyba
jakieś
> mięcho i fura selerowych wiórków, nieco podsmażonych na oliwie z siekanął
> cebulką + natka pietruszki, a na wierzch znów ziemniaczki i tarty żółty
ser.
> Niestety, nie pamiętam, jak szło dokładnie, ale z zapiekankami jest tak,
że
> eksperymenty mogą dać zupełnie nieoczekiwane, a godne uwagi wyniki. W
każdym
> razie było pyszne, seler sprawdził się znakomicie. Przyprawione było
pieprzem i
> jakimiś ziółkami. Jest tylko jeden problem - coś mi się wydaje, że za
ciepło na
> zapiekanki...
>
Bardzo mi smakuje ryba po podhalansku jest to wlasnie zapiekanka gdzie w
garczku ulozona jest warstwa pokrojonych w cienkie talarki ziemniakow,
warstwa rowniez pokrojonego w jak najciensze plasterki selera, warstwa lekko
obsmazonej ryby i na wierzchu znowu warstwa ziemniakow. Poszczegolne warstwy
posolic, popieprzyc i calosc piec 45-60 min, najlepij sprawdzic widelcem czy
wszystko jest miekkie. Na 5 min przed koncem zlac to wszystko sosem
zrobionym ze smietany zmieszanej z ketchupem (orginalny podhalanski wyrob
:)))), ale tak mialem w ksiazkowym przepisie) z dodatkiem czosnku, pieprzu i
natki z pietruszki.
|