Data: 2001-06-19 15:46:21
Temat: Odp: Sos czosnkowy z dygresją
Od: "AgataW" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Dorunia <d...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9gnp0m$nh1$...@n...tpi.pl...
> Pewnie wszyscy to potrafią zrobić, ale niestety nie ja.
Jak się robi sos
> czosnkowo - jogurtowy taki do gyrosu. No i jak by jeszcze
ktoś podrzucił mi
> ciekawy przepis na pikantny sos pomidorowy do pizzy.
Niestety z sosami
> jestem w tyle i nie bardzo potrafię je robić.
> Pozdrawiam Dorunia
Ja niestety z proporcjami nie pomogę ale jedynie służe
pomocą ze składnikami i dygresją
Na głuchej suwalszczyźnie bezrobotne małzeństwo zaprosiło
nas i swoich znajomych na grilla.
Ile ci państwo pracy i serca włożyli w przygotowanie?!
-szaszłyki z konserwowana papryką, boczkiem i cebulką
-śliwki owijane boczkiem i faszerowane Całym ząbkiem czosnku
( aż było trudno zgadnąć co to jest- zachowywało się jak
migdał )świetne
- konserwowany kalafior, ulęgałki i patison
-owa spirytusowa nalewka i inne kurczakowe cuda
Do tego przygotowano ów sos.
gęsta śmietana, z porcją majonezu, furą czosnku i uczciwą
porcją majeranku, doprawione pieprzem i solą. ( dziewczyny
wiem że to dla pośladków zabójcze)
z proporcjami jest raczej ciężko bo to zależy od oka.
Ja lubię przygotować ow sos ( niestety) z gęstej śmietany,
ziół prowansalskich ( bazylia w szczególności), czosnku w
mega dawce, kropli cytryn, pieprzu i soli. Staram się
przygotować go wcześniej. A majeranek ma w sobie tutaj dużo
uroku.nie daję majonezu a jogurtem ewentualnie rozwadniam.
Turcy lubią dodać świeżą miętę ( ale to ze względu na barani
i jagnięci charakter mięsa )
AgataW.
|